Recept: Basis Witte Saus

Deze week geef ik je een heel basic recept waarmee je eindeloos kunt combineren en dat dus heel handig is om te hebben. Heel veel sauzen hebben dit recept als basis, als je die basis onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Dit heb je nodig:

boodschappen


  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Peper en zout voor het op smaak brengen

pan

Stap 1 is de boter in de pan doen, zorg ervoor dat het niet te hard gaat, anders verbrand de boter en dat is niet lekker. Ik doe alles op gevoel, voor ongeveer een halve liter saus gebruik je een flinke eetlepel boter.

pan

Zodra de boter helemaal is gesmolten voeg je de bloem toe. Je gebruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid bloem als boter, dus in dit geval ook een flinke eetlepel. Dan neem je een garde en meng je het goed door elkaar.

pan

Als het goed is gemengd dan mag het even pruttelen, zodat de bloem gaar kan worden. Wanneer bloem niet gaar is, dan proef je dat later in je saus. Een paar minuutjes is voldoende.

pan

Vervolgens voeg je de melk toe, scheutje voor scheutje. Eerst krijg je een klont, dat wordt steeds dunner. Je blijft melk toevoegen totdat je saus de gewenste dikte heeft. Probeer het niet te snel te doen, je kan de saus altijd nog dunner maken, weer dikker maken is veel lastiger. Voeg peper en zout toe om hem op smaak te brengen.

pan

Klaar is de basissaus. Vanaf dit punt kun je zelf allerlei ingrediënten toevoegen. Geraspte kaas voor een kaassaus, peperkorrels voor pepersaus, champignons voor champignonsaus, en ga zo maar door.

pan

Ik heb saus gemaakt voor in de lasagne. Ik heb er veel Italiaanse kruiden ingedaan en een flinke handvol geraspte kaas.

Wat voor variatie op deze saus vind jij het lekkerst?

You May Also Like

0 reacties