ASMR, wat is het en wat doet het met je?

Zolang als ik me kan herinneren, ben ik al een slechte slaper. Volgens mijn moeder was ik tot diep in de nacht nog op mijn kamer aan het rommelen, al toen ik een jaar of zes was. Inmiddels heb ik twee jonge kinderen en is slaap echt een cadeautje, je probeert te slapen wanneer je maar kan en soms lig je zelfs voor 21 uur in bed, omdat je zo moe bent. Maar wat nou als je wel moe bent, maar niet kunt slapen? In mijn puberteit ben ik bij een haptonoom geweest, die me hele fijne technieken heeft geleerd om mijn lichaam te ontspannen, die technieken gebruik ik nog steeds. Soms ben ik zo gespannen dat het toch niet wil lukken. Vooral na de geboorte van de tweede heb ik vele uren wakker doorgebracht, terwijl ik eigenlijk helemaal kapot was.

Ongeveer vier maanden geleden ontdekte ik ASMR op YouTube. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het gevoel dat ik kreeg van de video was zo fijn. Ik voelde mijn lichaam in een rap tempo ontspannen. Vanaf dat moment kijk ik een ASMR video als ik niet kan slapen en dan ben ik binnen tien minuten gewoon weggedommeld. De eerste ASMR-video die ik zag was van Mascha van Beautygloss, deze:



Wat is ASMR?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Respons. Het is een gevoel dat je krijgt van bijvoorbeeld beelden of geluiden. Ik krijg zelf het gevoel ook bij een massage, of wanneer iemand iets met aandacht voor me inpakt, bij Douglas of ICI Paris XL bijvoorbeeld. Veel mensen hebben dit gevoel als ze persoonlijke aandacht krijgen. Er zijn ook mensen die helemaal geen ASMR-gevoel krijgen, die vinden de geluiden in de video's vaak alleen maar irritant. Mijn man snapt er bijvoorbeeld niets van dat ik kan ontspannen door zo'n video. Het gevoel dat je krijgt is meestal een tinteling in de hersenen, het hoofd en de hoofdhuid, soms krijg je over je hele lichaam kippenvel, op een prettige manier.

Afbeelding
Bron: http://az616578.vo.msecnd.net/files/2016/05/30/636002226155945881-1658261088_ASMR_type.jpg


Wat doet ASMR?

Heel veel mensen gebruiken het om in slaap te vallen, omdat het een snelle manier is om je lichaam te ontspannen. Anderen gebruiken het om de rust te vinden om te kunnen studeren, of gewoon om hun hoofd leeg te maken. Ik gebruik het zelf om te ontspannen als ik veel stress in mijn leven heb, en om in slaap te vallen. ASMR geeft je een soort natuurlijke high, een gevoel van rust. Het neemt je zorgen niet weg, maar je kunt ze heel even vergeten en de rust nemen die je nodig hebt. Als je het nog niet kent, is het echt de moeite waard om te proberen. Je hebt snel genoeg door of het ook iets voor jou is.

Dit zijn twee van mijn favoriete ASMRtists (zo noemen ze zichzelf op YouTube):



De video's variëren van fluisteren en geluiden tot rollenspellen met persoonlijke aandacht. Het is even zoeken naar wat je zelf prettig vindt, en er zijn vele verschillende kanalen die ASMR-video's maken.

Als ik terugdenk aan vroeger op de basisschool, dan had ik het ASMR-gevoel al als een vriendinnetje op mijn hand tekende, of zelfs als mijn moeder me overhoorde tijdens het huiswerk maken. Gek, he?

Kende jij ASMR al? Wat vind je ervan?

You May Also Like

0 reacties