Recept: Basis Witte Saus

Deze week geef ik je een heel basic recept waarmee je eindeloos kunt combineren en dat dus heel handig is om te hebben. Heel veel sauzen hebben dit recept als basis, als je die basis onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hieronder lees je hoe je een basis witte saus maakt, waarmee je eindeloos kunt variëren.

Dit heb je nodig

Voor een basis witte saus heb je de volgende ingrediënten nodig.
IMG 2296 - Recept: Basis Witte Saus
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Peper en zout voor het op smaak brengen

 En dit moet je doen

IMG 2297 - Recept: Basis Witte Saus

Stap 1 is de boter in de pan doen, zorg ervoor dat het niet te hard gaat, anders verbrand de boter en dat is niet lekker. Ik doe alles op gevoel, voor ongeveer een halve liter saus gebruik je een flinke eetlepel boter.

IMG 2299 - Recept: Basis Witte Saus

Zodra de boter helemaal is gesmolten voeg je de bloem toe. Je gebruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid bloem als boter, dus in dit geval ook een flinke eetlepel. Dan neem je een garde en meng je het goed door elkaar.

IMG 2300 - Recept: Basis Witte Saus

Als het goed is gemengd dan mag het even pruttelen, zodat de bloem gaar kan worden. Wanneer bloem niet gaar is, dan proef je dat later in je saus. Een paar minuutjes is voldoende.

IMG 2301 - Recept: Basis Witte Saus

Vervolgens voeg je de melk toe, scheutje voor scheutje. Eerst krijg je een klont, dat wordt steeds dunner. Je blijft melk toevoegen totdat je saus de gewenste dikte heeft. Probeer het niet te snel te doen, je kan de saus altijd nog dunner maken, weer dikker maken is veel lastiger. Voeg peper en zout toe om hem op smaak te brengen.

IMG 2302 - Recept: Basis Witte Saus

Klaar is de basissaus. Vanaf dit punt kun je zelf allerlei ingrediënten toevoegen. Geraspte kaas voor een kaassaus, peperkorrels voor pepersaus, champignons voor champignonsaus, en ga zo maar door.

IMG 2303 - Recept: Basis Witte Saus

Ik heb saus gemaakt voor in de lasagne. Ik heb er veel Italiaanse kruiden ingedaan en een flinke handvol geraspte kaas.

Wat voor variatie op deze saus vind jij het lekkerst?

pinit fg en rect red 28 - Recept: Basis Witte Saus

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: