Afvalupdate juli 2017

IMG 4870 1440x993 - Afvalupdate juli 2017

PCOS

Een tijdje geleden heb ik het er al eens over gehad. Ik heb PCOS, een aandoening die zorgt voor hormoonschommelingen en die het makkelijk maken om aan te komen, maar heel moeilijk om af te vallen. Het enige dat mij helpt, en dan nog heel langzaam, is koolhydraatarm eten. Daar ben ik nu dan ook volop mee bezig.

Opnieuw beginnen

Toen ik begin juli op de weegschaal stond, schrok ik me een ongeluk en ben maar weer met goede moed begonnen. Om mezelf een kickstart te geven, heb ik tien dagen een Weight Care dieet gedaan, aangevuld met 2x fruit en een heleboel groente. Op zichzelf is Weight Care een behoorlijk crashdieet, maar ik heb het dus flink aangevuld, geen zorgen dus, ik ben niets tekort gekomen. Naast het dieet dronk ik 2 liter water per dag. Dat vond ik nog het lastigste deel, aan die 2 liter komen. Ik heb gekozen voor dit dieet, omdat het een compleet maaltijdplan is. Elke maaltijd en elk tussendoortje zit in de doos. Ik hoefde dus even niet na te denken, en kon er gewoon voor gaan.

Op het moment van schrijven heb ik het dieetplan zo goed als afgerond, ik heb wat maaltijden vervangen voor “normaal” eten en ik heb dus nog een paar maaltijden over, die gebruik ik de komende week nog. Vandaag ga ik een menu bedenken voor de komende week en op verschillende sites inspiratie opdoen. Voorlopig wordt dit mijn dagprogramma:

Ontbijt: havermout met fruit en amandelmelk of magere melk
Lunch: volkoren brood met beleg en een beetje rauwkost
Diner: gezond lekkers, pasta, aardappeltjes, groente, vis, vleesvervanger, moet ik nog even uitzoeken
Tussendoor: 2x fruit en ‘s avonds nog wat rauwkost

Ik eet eigenlijk bijna nooit toetjes, alleen als ik uit eten ga. Dat gaan we toevallig doen volgende week, en als de rest van het gezelschap een dessert neemt, dan doe ik dat ook.

Het belangrijkste wat je moet doen met PCOS als je wilt afvallen is dus koolhydraatarm, maar ook “de oven laten branden”, dus je spijsvertering aan het werk houden. Zo blijft je lichaam bezig en je hebt ook geen honger. Ik kan je niet garanderen dat dit voor iedereen met PCOS werkt, maar voor mij dus wel.

Mijn afvalverleden

Om het nog even uit te leggen, ik ben altijd slank geweest, tot mijn 19de maat 38. Op dat moment ging ik samenwonen en toen kwam er een paar kilo bij. Gebeurt vaker als je het heel gezellig hebt samen, lekkere hapjes, liefst iedere avond, tja, eigen schuld zeg maar. Ik ben getrouwd toen ik 22 was (heel jong ja, ik weet het), en vanwege vruchtbaarheidsproblemen aan mijn kant van de familie, besloten we al snel de pil te laten staan. Vanaf dat moment is het snel gegaan met de kilo’s. Hormonale anticonceptie zorgt namelijk voor een constante hormoonspiegel, waardoor je in principe geen symptomen hebt en dus niet zo snel aankomt.

Na mijn eerste zwangerschap heb ik heel even een Mirena gehad, en daarna weer niks, want we wilden graag nog een kind. Er zit precies 4 jaar tussen onze kinderen, dus ik heb jaren geen anticonceptie gebruikt. Na de geboorte van de tweede heb ik de prikpil gehad en heb ik een poosje Weight Watchers gedaan. Daarmee ben ik 24 kilo afgevallen. Toen moest ik geopereerd worden en is er daarna nog iets naars gebeurd, en toen heb ik het laten verslonzen. Alle kilo’s er weer bij, en nu begin ik weer opnieuw. Dit keer met een andere levensstijl en wat meer vertrouwen in mezelf.

Sorry voor het lange verhaal, ik wilde even een compleet beeld geven. Afvallen is een behoorlijke uitdaging, en ik ga ervoor. Door mijn aandoening blijft het waarschijnlijk een levenslang gevecht. Door mijn voedingspatroon aan te passen, hoop ik het mezelf makkelijker te maken. Ik wil mezelf niets verbieden, maar ik wil het mezelf ook niet te moeilijk maken. De uitdaging is om er geen dieet van te maken, maar een levensstijl. Zo af en toe hou ik jullie op de hoogte.

Ow, en er is inmiddels al 4 kilo af 😉

pinit fg en rect red 28 - Afvalupdate juli 2017

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: