Ik ben gestopt met vlees eten

Vandaag vertel ik je alles over mijn keuze om te stoppen met vlees.

Dieren

Ik noem mezelf een dierenliefhebber. Zo voel ik dat ook echt. We hebben altijd huisdieren gehad, toen ik klein was hadden we een hond en een kat en daarna hebben we knaagdieren en konijnen gehad. Toen ik ging samenwonen, kwamen ook daar snel weer dieren ter sprake. Binnen no time hadden we zes(!) katten. Twee daarvan hebben we er nog, eentje woont bij mijn schoonzus en de andere drie zijn helaas overleden. Een hond mocht ook niet ontbreken, en dat werd onze lieve Flappie (samentrekking voor Finse Lappenhond) Flynn.

IMG 4829 1440x1107 - Ik ben gestopt met vlees eten

Vlees eten

Ik ben ook opgegroeid met speklappen en biefstuk. Het is nooit bij me opgekomen dat dat ook anders kon. Ik heb er nooit echt vraagtekens bij gezet. Het was normaal, zo ging het bij iedereen die ik kende en vegetariërs had ik wel van gehoord, maar kende ik niet. De eerste echte vegetariër die ik leerde kennen is een hele lieve vriendin van mij geworden. Toen was ik 18. Op dat moment begonnen de radertjes een beetje te draaien in mijn hoofd. Kort daarna ging ik samenwonen en aten we al niet iedere dag vlees.

IMG 4830 1440x1136 - Ik ben gestopt met vlees eten

Steeds minder aantrekkelijk

Mijn vriendin besloot een aantal jaar terug om veganist te worden. Ik begreep heel goed waarom ze dat deed, maar ik was er zelf nog niet genoeg mee bezig om ook een verandering door te voeren. Wel kreeg ik wat minder behoefte aan vlees. Sommige dingen gingen me heel erg tegenstaan, zoals een hele kip. Het voelde alsof ik mezelf voor de gek aan het houden was. Ik kon wel vlees eten, maar alleen als ik het niet herkende als dier.

Verantwoording

Hoe langer ik erover nadenk, hoe gekker ik het vind dat ik een dierenliefhebber ben die vlees eet. Hoe dan? Iedere dag worden er dieren geslacht voor mijn genoegen. Dat past niet helemaal meer in mijn denkwijze. Waarom eet ik varkens, koeien en kippen, terwijl ik beweer gek te zijn op dieren?

Documentaires

In de afgelopen weken heb ik Cowspiracy en Forks Over Knifes gekeken op Netflix. Heel veel dingen wist ik natuurlijk al, maar sommige stukken hebben me zo de ogen geopend. Als we allemaal minder of geen vlees meer zouden eten, zouden we de hele wereld kunnen voeden en hoeft niemand nog honger te hebben. Ook is het produceren van vlees (ook biologisch) ontzettend slecht voor het milieu.

Afvallen

Ik vecht al jaren tegen de kilo’s, dit komt voor een groot deel door PCOS, waardoor mijn hormonen andere waardes hebben dan normaal. Sinds een ruime week volg ik het Weight Care plan, dit is volgens mij geheel vegetarisch. Het kost me niet veel moeite om het vol te houden en ik heb besloten om na afloop van de eerste fase geen vlees meer te gaan eten. Er komt over een paar dagen een Afvalupdate waarin ik hierover meer vertel.

Zoekende

Ik noem mezelf heel bewust geen vegetariër, omdat ik alleen stop met vlees. Ik blijf voorlopig gewoon vis eten. Ook blijf ik zuivelproducten en eieren gebruiken. Dat wordt misschien later nog anders, maar op dit moment vind ik het te lastig en een te grote uitdaging om geheel te stoppen met dierlijke producten.

Hypocriet

Ik weet dat er mensen zijn die dat raar en hypocriet vinden, en dat mag. Ik heb er nu (nog) vrede mee dat ik, door alleen te stoppen met vlees, op dagelijkse basis al dieren red. Dat is voor nu genoeg. Iedereen doet op zijn eigen manier zijn best voor de zaken die hij belangrijk vindt en ik probeer op deze manier mijn steentje bij te dragen. Ik weet wat er gaande is in de eier- en zuivelindustrie. Ik ben er alleen nog niet klaar voor. Misschien komt dat ook nooit, misschien ook wel. Ik zie het wel. Op dit moment is de uitdaging voor mij groot genoeg. Mijn man en kinderen blijven trouwens vlees eten, dit is mijn keuze, zij maken hun eigen keuze. De kinderen zijn nog aan de jonge kant, en mogen wat ons betreft een keuze maken als ze daar klaar voor zijn.

Onderneem actie

Ik heb dit artikel geschreven, omdat het heel persoonlijk is, en ik dat wil delen. Misschien heb je er iets aan. Misschien wil je zelf een verandering maken in je leven, maar weet je niet hoe. Ik wist het ook niet, maar eigenlijk is iedere verandering heel makkelijk, je moet het gewoon doen. Wat je ook wilt doen met je leven, jij zult zelf de eerste stap moeten zetten. Kom dus in beweging en doe iets!

pinit fg en rect red 28 - Ik ben gestopt met vlees eten

Share:

9 Reacties

 1. 20 juli 2017 / 15:09

  Wat onwijs goed van je!!! Ik eet ook (bijna) geen vlees, om meerdere redenen. Ik vind het zo belangrijk om hier echt bewust mee bezig te zijn, en keuzes in te maken.
  Liefs! 🙂

  • Annika
   Auteur
   20 juli 2017 / 21:33

   Ik ben er sinds kort pas echt bewust mee bezig, ik ben opgegroeid met aardappels, vlees en groente. Het duurde nog best lang voordat het besef kwam dat dat ook anders kan. Ik probeer het mezelf ook zo makkelijk mogelijk te maken. Stapje voor stapje en dan zien we wel waar het schip strand.

 2. 20 juli 2017 / 21:03

  Wat mooi gezegd die laatste alinea! En helemaal waar, voor elk vlak in je leven! Wat goed dat je bent gestopt met vlees eten. Daar red je inderdaad al zoveel dieren mee! Zelf ben ik nu 8 jaar helemaal vegetariër en ik heb niet het gevoel dat ik daarmee iets mis. Ik ben het van de ene op de andere dag geworden en ben eigenlijk nog elke dag blij met die keuze 🙂

  • Annika
   Auteur
   20 juli 2017 / 21:36

   Je mist ook niks, maar het zit zo ingebakken in de westerse cultuur, dat een stukje vlees erbij hoort. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker het ook wordt denk ik. Dan weet je wel een beetje wat je allemaal kunt eten en wat je moet laten liggen. Gevarieerd koken is nu nog een zwak puntje, daar werk ik aan. En ik moet het combineren met de vleeseters hier.

 3. 21 juli 2017 / 18:00

  Wat geweldig goed van je! Ik eet al eventjes geen vlees meer en ik voel me zoveel beter, gezonder en vrolijker! Heel veel succes 🙂

 4. 22 juli 2017 / 22:05

  Wat een tof artikel! Ik ben een half jaartje geleden ook gestopt met het eten van vlees. Had ook het idee dat ik mezelf er fysiek gezien beter van ging voelen, ondanks dat ik ongeveer dezelfde morele redenen had als jij. En vleesvervangers vind ik eigenlijk net zo lekker!

  • Annika
   Auteur
   24 juli 2017 / 09:34

   Dank je! Ik hoop dat het me een beetje makkelijk afgaat!

 5. 28 juli 2017 / 13:51

  Mooi artikel! Sinds iets meer dan een maand eet ik geen vlees meer en probeer ik zuivel en eieren zoveel mogelijk te laten staan. Hoewel ik grote moeite heb om kaas te vermijden haha. Bij mij ‘ging de knop om’ na de docu What The Health. Zeker een aanrader als je die nog niet hebt gezien!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: