Snack Time! Tomaat

De tomaat is ooit begonnen als sierplant, want hij is giftig. Alleen de plant dus, want rond 1750 kwam men erachter dat de vruchten heel goed te eten zijn. Sindsdien is de tomaat een culinair begrip. Zo veelzijdig als de tomaat zijn er niet veel en deze vrucht verdient dus een ereplaatsje op mijn blog.

IMG 4901 1440x861 - Snack Time! Tomaat

Tomaten behoren tot de nachtschade en is dus familie van onder andere de aardappel. De tomaat wordt gegeten als groente en je kunt hem op heel veel manieren eten. Als snack, in een salade, soep, saus, sap, in borrelhapjes. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kunt de tomaat ervoor gebruiken. En als je het op de ene manier niet lust, is een andere manier misschien wel iets voor jou. Je kunt ze beter niet eten als ze nog groen zijn, want dan zijn ze in lichte mate nog giftig. Het feit dat de tomatenplant giftig is, is trouwens een beschermingsmechanisme van de plant tegen ongedierte. Zo zorgt hij er zelf voor dat de vruchten kunnen rijpen zonder dat de plant doodgaat.

IMG 4905 1440x1017 - Snack Time! Tomaat

Het viel te verwachten, maar tomaat is supergezond. Het bevat vitamine C, B1, B2 en B6, caroteen, en daarnaast de mineralen kalium, magnesium en fosfor. Ook bevatten tomaten lycopeen, waarvan vermoed wordt dat ze helpen beschermen tegen kanker. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van tomaten kan helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

IMG 4910 1440x1021 - Snack Time! Tomaat

Een middelgrote tomaat bevat ongeveer 22 kcal, geen vet en 5 gram koolhydraten. Je kunt tomaten iedere dag eten en in principe zoveel je wilt. Houd er wel rekening mee dat je een gevarieerd voedingspatroon moet aanhouden om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen, maar niemand zal een dieet aanhouden van alleen tomaten.

Ik vind zelf snacktomaatjes niet zo lekker, maar ik eet op het moment veel Rivolotomaatjes en cherry tomaatjes. Die zijn net wat zoeter en smaakvoller. Mijn oudste zoon is gek op zelfgemaakte tomatensoep en we houden allemaal van ketchup! Ik maak ook vaak een lekkere pastasaus met veel tomaten. Je kan echt alle kanten op. Je kan tomaten het beste buiten de koelkast bewaren, omdat ze onder 8 graden hun smaak verliezen.

Zelf tomaten kweken?

Ik begreep van mijn vader dat je zelf tomatenplanten kunt kweken door een tomaat in schijfjes te snijden en die schijfjes in de grond te stoppen. Goed blijven verzorgen en er komen vanzelf stekjes naar boven. Leuk om te proberen, toch?

pinit fg en rect red 28 - Snack Time! Tomaat

Share:

4 Reacties

  1. 25 juli 2017 / 21:36

    Ik hou van tomaat! Vanavond ook weer lekker plakjes tomaat op in mijn groentelasagne 🙂

  2. 25 juli 2017 / 22:03

    Heerlijk! Ik eet eigenlijk iedere dag wel tomaatjes haha. Leuke blog heb je 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   5
0   14
0   30
2   25
Translate »
%d bloggers liken dit: