PCOS, niet alleen een vruchtbaarheidsprobleem

alex jones 8205 1440x960 - PCOS, niet alleen een vruchtbaarheidsprobleem

In Amerika is het deze maand PCOS Awareness maand. Tussen de 5-10% van alle vrouwen heeft een vorm van deze aandoening. Ik wil er graag wat meer over vertellen, omdat deze ziekte nog niet heel erg bekend is en het meer is dan verminderde vruchtbaarheid. Ik ga je meer vertellen over de symptomen en wat dat betekent in het dagelijks leven voor mij. Bij iedere vrouw is het weer anders, maar er zijn vaak wel overeenkomsten.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom, een verstoring in de hormoonhuishouding, waardoor follikels niet rijpen en er dus geen eisprong plaatsvindt. Daardoor krijg je een soort druiventros op je eierstok met onrijpe eitjes die zich ontwikkelen tot cystes. Het ziektebeeld is heel grillig. Sommige vrouwen hebben helemaal geen eisprong en menstruatie, sommige vrouwen af en toe en weer andere hebben een normale cyclus, maar wel weer last van andere symptomen.

Meestal kom je er pas achter op het moment dat je zwanger wilt worden en dit niet lukt. Met mijn familiegeschiedenis was er altijd al wel een vermoeden, maar ik heb de diagnose pas gekregen in de fertiliteitskliniek. Naast vruchtbaarheidsproblemen zijn er nog veel meer symptomen waar je last van kunt hebben.

Symptomen

 • Geen of een onregelmatige eisprong
 • Door die eisprong niet of onregelmatig menstrueren
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Overgewicht
 • Overbeharing
 • Kaalheid
 • Hyperpigmentatie
 • Acné
 • Insuline resistentie (diabetes)

Bron: freya.nl

Ikzelf heb bijna alle symptomen, behalve kaalheid, hyperpigmentatie en acné. Van die laatste heb ik wel heel erg lang last gehad, maar dat is opgeklaard toen ik op mijn zestiende de pil ging gebruiken. Ik heb geen diabetes, maar wel een vorm van insuline resistentie. Over de rest vertel ik je zo meer. Niet iedere vrouw heeft dus alle symptomen, soms heb je er maar eentje, vaak zijn het er meer.

Erfelijkheid

Er is een bepaalde erfelijkheidsfactor verbonden met PCOS. De wetenschap is er nog niet precies uit hoe het zit, maar ik kan je vertellen dat het bij ons een familiedingetje is. Meerdere vrouwen in mijn familie hebben problemen gehad bij het zwanger worden en diabetes zit ook in de familie. Mijn moeder werd op haar tiende voor het eerst ongesteld, ik ook.

Ik kan je vertellen dat het, ondanks een hele duidelijke en uitgebreide voorlichting, het toch best een traumatische ervaring was. Ik was soms wel twintig dagen per maand ongesteld, ik kreeg een kuurtje van de huisarts, waarna het een hele nette cyclus werd. Wel een hele heftige, iedere maand was ik twee dagen uit de roulatie, omdat ik ten eerste belachelijk veel bloed verloor, en ten tweede compleet krom lag van de buikpijn. Ik heb regelmatig overgegeven van de pijn. Doordat mijn cyclus onregelmatig is, bouwt het slijmvlies in mijn baarmoeder op, waardoor de menstruaties die ik wel heb zorgen voor extra veel bloedverlies, omdat ze die opbouw in één keer kwijt moeten raken.

Er kwam een moment dat ik aan de pil mocht, toen was de ellende tijdelijk voorbij. Ik slikte hem meestal een maand of drie door, langer kon niet, want dan kreeg ik doorbraakbloedingen. Maar ja, toen kwam het punt dat ik zwanger wilde worden.

Vruchtbaarheid

Mijn ouders hebben veel moeite moeten doen om mij te krijgen, mijn moeder heeft ook PCOS. Met dat in mijn achterhoofd wilden wij redelijk op tijd aan kinderen beginnen. En dat lukte dus niet. Op het moment dat ik stopte met de pil, vlogen de kilo’s eraan en werd ik maar twee keer per jaar (gemiddeld) ongesteld. Na een jaar werden we door de huisarts doorgestuurd naar de gynaecoloog. Bij het eerste consult mag je gelijk voor een wildvreemde arts je broek laten zakken en krijg je een inwendige echo, waarbij binnen een minuut de diagnose PCOS werd gesteld. Voor het complete plaatje werd en nog even een bloedtestje gedaan, en een maand later zat ik aan de Clomid om een eisprong op te wekken.

Zes maanden later, nog niet zwanger. Dat betekende een kijkoperatie om te kijken of alles wel in orde was. Voor het eerst in mijn leven ging ik onder narcose en gelukkig bleek er niets aan de hand (naast de PCOS dan). Daarop volgde prikinstructies, zodat ik mezelf kon gaan inspuiten met hormonen. Dat concept zag ik nog even niet zo zitten en we kozen voor een korte pauze van een maand of drie. Een week voor ik zou gaan beginnen met spuiten voelde ik me hondsberoerd en dat wilde maar niet overgaan, voor ik de huisarts belde, heb ik er voor de zekerheid een zwangerschapstest tegenaan gegooid. Welkom zoon 1!

Na de geboorte van zoon 1, heeft het vier jaar geduurd voor ik zwanger was van zoon 2, dit keer zonder ziekenhuisbezoeken, gelukkig. Onze kinderwens is vervuld en met dit symptoom kan ik heel goed vrede hebben nu.

Anticonceptie

Er is geen medicijn tegen PCOS, de enige manier om de symptomen een beetje onder controle te houden is hormonale anticonceptie, en als je zwanger wilt worden, is dat natuurlijk geen optie. Op het moment ben ik even hormoonvrij, na bijna twee jaar de prikpil te hebben gebruikt. Ik voel me nooit zo lekker onder invloed van hormonen, daarom ben ik nu even helemaal gestopt. Vanaf mijn 16e heb ik verschillende soorten pillen geprobeerd, waarvan de microgynon nog het beste beviel. Na mijn eerste zwangerschap heb ik een jaar de Mirena spiraal gehad en na de tweede zwangerschap de prikpil. Van alle soorten krijg ik enigszins depressieve gevoelens, ik heb nog niets gevonden waarbij ik me 100% mezelf voel.

Andere symptomen

In eerste instantie werd gedacht dat je PCOS kreeg door overgewicht, maar inmiddels zijn ze erachter dat het waarschijnlijker is dat je overgewicht krijgt door de hormoonverstoring. Immers, niet iedere vrouw met PCOS heeft overgewicht. Ik ben altijd heel slank geweest, ik kwam iets aan toen ik ging samenwonen, maar toen ik stopte met de pil, kwamen de kilo’s er in een belachelijk rap tempo bij. En eraf willen ze ook niet.

Ik vertelde eerder deze week dat ik ben begonnen met hardlopen, en ik let redelijk op mijn eten, maar er gaat niets af. Ik heb het afvallen even opgegeven, ik richt me op een gezondere levensstijl, door meer te gaan sporten. Op die manier leef ik in ieder geval in een gezond lichaam, dan maar met die extra kilo’s. In het verleden is wel gebleken dat ik af en toe een periode heb dat de PCOS rustig is, dan lukt het opeens wel.

Over de overbeharing kan ik redelijk kort zijn, ik heb het eigenlijk alleen op mijn bovenbenen, en dat onthaar ik gewoon met de rest, dus op dat vlak ervaar ik geen problemen.

Ik heb geen suikerziekte, maar wel een familiehistorie in die richting en ik tot op zekere hoogte gevoelig op het insulinevlak. Dit heeft ook weer te maken met het overgewicht en moeilijk afvallen.

Risico’s

Een vrouw met PCOS loopt een verhoogd risico op een hoog cholesterol, een verhoogde bloeddruk en suikerziekte. Ook is er een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker, doordat je niet ongesteld wordt. Het baarmoederslijmvlies hoopt zich dan op en er bestaat een grotere kans op wildgroei van gezwellen. Dit risico kun je verminderen door het nemen van de pil met stopweken, zodat je regelmatig het slijmvlies afstoot.

Door het te hoge cholesterol en de verhoogde bloeddruk loop je ook weer meer risico op hart- en vaatziekten, zoals een herseninfarct. Mijn moeder slikte bijvoorbeeld al jaren medicijnen tegen een te hoge bloeddruk en zij heeft afgelopen jaar een herseninfarct gehad. Het is natuurlijk niet met 100% zekerheid te zeggen dat dit in verband staat met PCOS, maar het is wel aannemelijk.

Eén à twee keer per jaar laat ik mijn bloeddruk opmeten bij de huisarts, en zo af en toe wordt er bloed geprikt. Ik probeer zelf zo gezond mogelijk te leven en ik luister naar mijn lichaam. Wat ik met de lap tekst hierboven heb geprobeerd duidelijk te maken, is dat PCOS niet begint of ophoud bij een kinderwens en het vervullen daarvoor. Het is in feite een levenslange aandoening waar je je leven op aan zult moeten aanpassen.

Bedankt voor het lezen

Sommige mensen oordelen heel hard over mensen met overgewicht. Ik kan je vertellen, het is niet leuk om te zwaar te zijn en het is al helemaal niet leuk als je op je gewicht beoordeeld wordt. Het voelt heel naar als je afkeurende blikken krijgt, wanneer je in de stad een broodje eet. Laat anderen gewoon in hun waarde, je weet het verhaal erachter niet. Je bent niet beter dan een ander als je wel binnen de groene BMI waardes valt. Empathie, interesse en medeleven voor anderen maakt je een leuker mens.

Nog even een klein pijnpuntje aanstippen, mensen die in een traject zitten bij de fertiliteitspoli zitten over het algemeen niet te wachten op tips om zwanger te worden. Op vakantie gaan of even lekker ontspannen gaat niet helpen om zwanger te worden. Als je geen eisprong hebt, dan word je niet zwanger door het ‘gewoon los te laten’. En ‘als het je gegund is, dan komt het kindje vanzelf’ is ook behoorlijk kwetsend.

Yay voor jou als je er doorheen bent gekomen, het is een stuk langer geworden dan ik had gepland. Als je vragen hebt, mag je ze gerust stellen. Als ik het antwoord weet, vertel ik het je graag.

Voor meer informatie kun je kijken de website van Freya.

 

pinit fg en rect red 28 - PCOS, niet alleen een vruchtbaarheidsprobleem

Share:

4 Reacties

 1. 11 september 2017 / 16:02

  Mooi dat je dit hebt willen delen. Lijkt me heel lastige aandoening. Ik heb hier wel vaker over gelezen trouwens, moet zeggen dat ik zelf ook een aantal symptomen hiervan heb. Maar of ik dan PCOS heb, geen idee. Mijn cyclus is over het algemeen wel heel stipt, dus zal wel iets anders zijn in mn hormoon balans. Ik hoop dat je nog een manier vindt om er beter mee te leven. Gezonde keuzes maken is sowieso een goede stap! En geniet van je twee zoontjes!

  • Annika
   Auteur
   14 september 2017 / 09:37

   Ik heb geen idee wat de grens is voor PCOS, wel dat je eigenlijk alleen de diagnose krijgt als je bij de gynaecoloog terechtkomt. Als je last hebt van symptomen, zou je misschien bloed kunnen laten prikken. Veel vrouwen hebben het in een lichte mate, waarbij ze er eigenlijk geen hinder van ondervinden, dan valt er prima mee te leven. Je moet dan alleen je bloeddruk en je suiker in de gaten houden.

   En dank je wel!

 2. 13 september 2017 / 10:02

  Wat goed dat je hierover schrijft. En wat ik ook al schreef op mijn blog, wat heerlijk dat je wens toch vervuld is.

  • Annika
   Auteur
   14 september 2017 / 09:39

   De wegen naar de wensvervulling zijn soms zwaar, maar wat is het toch heerlijk als die wens dan eindelijk uitkomt! Maar dat wachten was misschien nog wel het zwaarst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: