Leven zonder vlees. Hoe het nu gaat.

annie spratt 61214 1440x960 - Leven zonder vlees. Hoe het nu gaat.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Ik ben nu een paar maanden gestopt met het eten van vlees, en eigenlijk gaat het best goed. Af en toe heb ik nog wel een moeilijk momentje, maar over het algemeen taal ik er niet meer naar. In het begin dacht ik echt dat ik het heel moeilijk zou krijgen, dat ik vooral de biefstuk heel erg zou gaan missen. Valt reuze mee, ik eet gevarieerd en gebruik lang niet altijd een vervanger en ik mis het ook niet echt.

Wat eet ik dan?

Ik eet niet veel brood, meestal maak ik havermoutpap. Als ik wel brood eet, dan doe ik er kaas, pindakaas, eiersalade of vegetarische filet americain op. De keuze is reuze, laten we maar zeggen. Zonder gein, als het gaat om broodbeleg dan zijn er verschrikkelijk veel opties. Als warme snack eet ik weleens een frikandelbroodje of saucijzenbroodje van de Vegetarische Slager, en die zijn bij niet van echt vlees te onderscheiden.

Met het avondeten is het wat omslachtiger, maar ook niet te ingewikkeld. Soms maak ik een vegetarische maaltijd, soms gebruik ik een vleesvervanger en krijgt de rest vlees en soms eten we vis. Ja, ik eet nog wel vis. Daar voel me ik me nu nog prettig bij en daar blijf ik dus nog mee doorgaan. Het is gek hoe dat werkt in mijn hoofd. Ik heb 31 jaar vlees gegeten, pas de laatste paar jaar ging het me tegenstaan en smaakte het me gewoon niet meer zo. Daardoor was de keus om een poosje te stoppen makkelijk gemaakt.

Waarom dan wel vis?

Omdat ik me daar nu goed bij voel. Het voelt niet fijn om in één keer te stoppen met alle dierlijke producten. Misschien doe ik dat wel nooit. Gevoelsmatig zit gelatine me bijvoorbeeld ook niet lekker en dat vermijd ik dan ook zo veel mogelijk. Ik slik nog vitaminepillen waar het in verwerkt zit, dus als iemand nog een goede pil weet met teunisbloemolie en vitamine E houd ik me aanbevolen. Ik merk dat kleine stapjes voor mij het best werken, dan kost het me totaal geen moeite. Als ik eenmaal ergens achter sta, dan blijf ik ook bij mijn beslissing.

Ik ben ook van mening dat het helpt als je gewoon één dag per week geen vlees eet. Of iedere dag een beetje minder. Je hoeft niet van het ene uiterste naar het andere te gaan. Alle kleine beetjes helpen, daar geloof ik echt in.

Wat nu?

Geen idee eigenlijk. Ik voel me goed zonder vlees, ik eet niet zo vaak eieren en ik ben ook al geminderd met zuivel. Ik hou het niet bij, maar er is vast minder dierenleed door mijn keuzes. Bij het kopen van snacks let ik vaker op het gebruik van dierlijke producten. Als ik twee lekkere opties heb waarvan er eentje vegan is, dan kies ik die. Minderen voelt goed, stoppen (nog) niet. Ik leer mijn kinderen dat ze een keus hebben, ik verplicht ze niets. Voor mijn gevoel doe ik nu iets nuttigs om dierenleed te minderen en dat voelt fijn. Ik heb niet de illusie dat het ooit zal ophouden, maar dat betekent niet dat we het dan maar moeten opgeven.

 

pinit fg en rect red 28 - Leven zonder vlees. Hoe het nu gaat.

Share:

1 Reactie

  1. Manon
    12 oktober 2017 / 11:51

    Wat goed van je! Ik ben ook vegetarieer en vegan at home omdat dat buiten de deur gewoon niet altijd even makkelijk is en het is een goede manier om over te stappen zo.

    Ik blijf erbij dat stoppen met het eten van vlees voor mij de beste beslissing is geweest van het afgelopen jaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: