Snack Time! Appels

De appel is het meest gegeten fruit in Nederland, daarom vond ik het tijd om er eens wat meer over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddelde Nederlander 10,7 kilo appels per jaar eet?

Voedingswaarde

IMG 7228 1440x1073 - Snack Time! Appels

De appel is niet per se een bron van vitamine C, maar wel van kalium. Per 100 gram appel krijg je 123 mg kalium binnen. De appel bestaat per 100 gram voor 85 gram uit water en 13 gram uit koolhydraten. Met zo’n 60 kcal is een appel een goede keus als tussendoortje. Bron: Voedingscentrum.

Appelfeitjes

IMG 7234 1440x1205 - Snack Time! Appels

  • Zo’n 350.000 mensen in Nederland zijn allergisch voor appels. Een deel van deze groep kan echter wel de Santana appel verdragen.
  • Sommige mensen krijgen een hongergevoel van het eten van appels. De wetenschap kan hier nog niet een eenduidige reden voor geven, maar feit is, dat ik een rammelende maag heb na het eten van een appel.
  • Als je een appel van Nederlandse bodem kiest, is dat het minst bezwarend voor het milieu.
  • In Nederland groeien ieder jaar 365 miljoen kilo aan appels, de meesten in de Betuwe.
  • Van de 9000 hectare appelgaarden is ongeveer 260 hectare biologisch.
  • In tegenstelling tot wat mijn moeder mij vroeger vertelde, groeit er geen appelboom in je buik als je per ongeluk een pitje inslikt. (Bedankt mam!)
  • Appelbomen komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Ze zijn waarschijnlijk geïmporteerd vanuit West-Azië.

Wat kun je doen met appels?

Appels zijn niet alleen lekker om zo te eten, ze zijn ook breed in te zetten voor allerlei lekkernijen. Denk niet alleen aan appelmoes of appeltaart, maar ook aan appelcider of appelazijn. Appels zijn lekker in salades, maar ook in oliebollen. Door hun friszure smaak zijn ze geschikt voor verschillende doeleinden. Deze herfst gaan we zeker weer genieten van een heerlijk warme appeltaart.

Recepttip

Jaren geleden zag ik bij Rudolph van Veen dit recept voor een makkelijke appeltaart voorbijkomen. Ik heb hem al vaker gemaakt (ook zonder de walnoten) en hij is echt heerlijk. Echt de moeite waard om eens te proberen.

Overal te koop

Appels zijn natuurlijk in iedere supermarkt in overvloed te koop. Kies eens voor een ras dat je nog niet eerder hebt geproefd. Appels heb je van heel zoet tot heel zuur, ieder heeft zijn eigen pluspunt.

pinit fg en rect red 28 - Snack Time! Appels

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: