Mrs. Marvelous speelt Stardew Valley

Op vrijdag ben je gewend om een maskerreview te lezen. Door omstandigheden (lees: heel veel bezig met Skye) is dat deze week even niet gelukt. Je houdt het masker van me tegoed, maar ik heb voor vandaag een artikel geschreven over Stardew Valley. Er valt dus wel wat te lezen!

Stardew Valley

Sinds een maand of twee hebben wij een Nintendo Switch, en naast alle dure spellen die je hiervoor kunt kopen, zit er af en toe ook een betaalbaar pareltje bij. Stardew Valley bestaat al sinds februari 2016, en heeft al snel een hele trouwe fanbase opgebouwd. Er is zelfs merchandise te koop. In eerste instantie is het alleen uitgebracht voor de PC, de Xbox One en PS4, maar nu dus ook voor de Switch. Het is een countrylife RPG, dat lichtjes is gebaseerd op Harvest Moon. Het spel heeft, net als The Sims, een open einde. Je kunt dus eindeloos doorspelen.

Boerderij

Jij bent de hoofdpersoon in je eigen verhaal. Van je opa erf je een flink stuk land en een bouwvallige woning. De perfecte plek om om te bouwen naar een succesvol boerenbedrijf. Je kunt zelf kiezen waarin je je specialiseert, of je nu kiest voor het verbouwen van voedsel, het houden van dieren, vissen, of zelfs mijnen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb gekozen voor de standaard boerderij, waardoor ik heel veel ruimte heb om dingen te planten.

Skills en gereedschap

Met iedere actie die je onderneemt worden je skills opgebouwd. Er zijn vijf verschillende skills, Farming, Mening, Foraging, Fishing en Combat. Mijn Farming Skill is inmiddels maximaal, mijn Combat is pas op de helft. Je begint met gereedschap dat je in de loop van de tijd door middel van upgrades beter kunt maken. Hierdoor ga je steeds sneller werken, en bouw je sneller je skills op. Ook kun je dan meer verdienen. Het doel van het spel is zeker niet om zoveel mogelijk te verdienen, maar je hebt wel geld nodig om zo’n beetje alles te verbeteren.

Uitdagingen

In je brievenbus krijg je zo af en toe een opdracht. Je kunt ervoor kiezen om hem te doen, maar je kunt ook weigeren. Meestal is het een bericht van een dorpsbewoner die wil dat je iets voor hem vindt en dat naar hem toebrengt. Hierdoor bouw je een relatie op met die bewoner. Er zijn vijf single mannen en vijf single vrouwen, met hen kun je uiteindelijk trouwen en kinderen krijgen. Daarnaast is er een Community Center, waar je allerlei producten naar toe kunt brengen, in ruil voor een beloning. Er zijn ontzettend veel dingen te ontdekken, en ik heb ze nog lang niet allemaal gevonden. De ene dag heb ik zin om lekker veel groenten te verbouwen, de andere dag wil ik naar de mijn om grondstoffen te vinden. Het kan allemaal in Stardew Valley.

Mijn oordeel

Dit is zo’n heerlijk, kneuterig spel om te spelen. Het is lekker langzaam, geen stress, maar lekker ontspannen. Het ziet er old school uit, alsof je weer op je Gameboy zit te spelen. Ik ontdek iedere keer iets nieuws, want het spel is heel erg uitgebreid, waardoor je je niet snel zult vervelen. Er zijn op YouTube tal van video’s te vinden, waarin je de mogelijkheden die dit spel biedt, kunt bekijken. Ook is er een zeer duidelijke en uitgebreide Wiki-pagina voor als je er even niet meer uitkomt. Zeker een keer proberen dus!

De maker van het spel kon het trouwens niet over zijn hart verkrijgen om de dieren op de boerderij te slachten, dus je dieren produceren alleen vriendelijke producten. De varkens produceren geen bacon, maar vinden truffels. De konijnen produceren wol en konijnenpootjes, maar die verschijnen gewoon, het dier lijdt er niet onder. Vond ik als niet-vleeseter wel een leuk detail.

Prijs en verkrijgbaarheid

De prijs is heel aantrekkelijk, ik heb al maanden plezier voor €14,99. Voor de PC is Stardew Valley verkrijgbaar op Steam. Voor de console kun je kijken in de online shop (voor de Switch dan, ik weet niet precies hoe het werkt op de anderen).

pinit fg en rect red 28 - Mrs. Marvelous speelt Stardew Valley

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

0   6
0   4
0   3
0   4

Translate:

%d bloggers liken dit: