Mijn fascinatie voor grote gezinnen

insung yoon 259475 1440x964 - Mijn fascinatie voor grote gezinnen

Photo by insung yoon on Unsplash

Ieder jaar rond de kerst komt het weer op televisie, ‘Een huis vol’. En ieder jaar kijk ik er weer naar. Meestal zie ik niet alles, maar ik pik wel altijd een paar afleveringen mee. Van jongs af aan heb ik een fascinatie voor grote gezinnen.

Je bent nooit alleen

Vroeger keek ik graag naar ‘7th Heaven’, een gezin met vijf, en later zeven, kinderen. Er is altijd iemand om mee te praten, iemand om op terug te vallen. Ik kom zelf uit een gezin met twee kinderen, mijn ouders hadden het wel gezien na twee. Het leek me geweldig om omringd te zijn door zo’n grote familie. Mijn droom was altijd om later zelf ook een groot gezin te hebben. Ik las ook altijd ‘De Babysittersclub’, ken je de nog? In die boeken ging het soms ook over een meisje uit een groot gezin.

En dan ben je volwassen

Ik ben redelijk jong aan kinderen begonnen. Een groot deel van mijn jeugd droomde ik dus al over het hebben van een groot gezin. Minstens drie kinderen, liefst nog meer. Toen ik zwanger werd, was ik 24 en had ik die droom al bijgesteld naar maximaal drie. En dan ben je bijna je hele zwangerschap ziek… Ik was zo blij met mijn kleine ventje, en we gingen al snel voor een tweede. Zoon twee liet helaas een paar jaar op zich wachten, en toen het eindelijk raak was, werd ik nog zieker dan bij mijn eerste zwangerschap.

Mijn wens voor een derde was op dat moment wel verdwenen. En toen we onze kinderen samen zagen, wisten we het nog zekerder, er komt geen derde. Ze kunnen het meestal goed met elkaar vinden, maar het botst ook weleens. Praktisch gezien is twee ook wel het maximum. Eén volwassene per kind, dat werkt voor ons. Als één van ons de deur uit is, heeft de ander zijn handen vol aan ons grut. Met twee kinderen is het al een heel gedoe om de aandacht te verdelen. Ook is het een flinke financiële belasting, maar nog wel behapbaar. Twee rijbewijzen en twee studies zijn nog redelijk te overzien.

Bewondering

Nog steeds kijk ik vol bewondering naar die grote gezinnen. Ik zit dit te typen met ‘Kate plus 8’ op de achtergrond. Hoe doen mensen dit? Ik kan met open mond kijken naar de Adema’s uit ‘Een huis vol’. Mijn jongste is bijna drie, en ik zie hem nog niet zindelijk worden. Bij de Adema’s zitten er vier kleine meisje braaf op een potje voor de televisie. En dan gaat moeder Adema met haar vier dochters naar de peutergym, wauw! Ik breng mijn zoon eens per week naar de opvang, zodat ik zelf even kan ademhalen en een middag kan besteden aan mijn oudste, ik word al moe door er naar te kijken. Ik vind het heel knap, maar ik ben inmiddels heel blij dat ik het niet zelf heb gedaan.

Iedereen heeft een mening

Als je eens rondsnuffelt op internet, kom je veel verschillende meningen tegen. En die zijn best hard. Ik denk dat mensen niet beseffen dat de camerabeelden maar een momentopname zijn. Zo zie je hele drukke jongetjes bij de familie Buddenbruck, en daar vinden mensen dan wat van. Ik heb er twee, maar weet je wat er hier gebeurt als ik er een camera op zet? Dan worden het opeens twee haantjes die vechten om aandacht. Veel (niet alle) jongens vertonen dit gedrag. Over het algemeen zijn meisjes rustiger en minder aanwezig. De dochters van de familie Adema is al een paar jaar gewend aan de camera, ook dan is het anders. Daarnaast is moeder Buddenbruck in dit seizoen net bevallen. Ik weet het niet hoor, maar ik was ook niet zo vlot en alert na mijn bevallingen.

Mensen hebben gauw hun mening klaar, en andermans keuzes respecteren is soms heel moeilijk. En ja, deze gezinnen kiezen ervoor om op televisie te komen. Maar echt, zou je ook zo kwetsend kletsen als iemand recht voor je stond? Bij alle gezinnen spat de liefde er vanaf, en dat lijkt me het belangrijkste, ook al doe ik veel dingen zelf anders.

Ow, en achteraf gezien ben ik heel blij met alleen mijn lieve broertje!

‘Een huis vol’ kun je hier terugkijken.

pinit fg en rect red 28 - Mijn fascinatie voor grote gezinnen

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: