Brownies met Philadelphia | Recept

We hebben dit weekend heerlijke brownies gebakken, zo lekker, dat ik het recept graag met je wil delen. Het klinkt misschien raar, chocoladegebak met Philadelphia roomkaas, maar geloof mij, het werkt. Het recept is niet moeilijk, en alle ingrediënten zijn gewoon te koop bij de supermarkt.

Dit heb je nodig

IMG 9169 1440x992 - Brownies met Philadelphia | Recept

 • 150 gram boter
 • 150 gram 70% cacao pure chocolade
 • 5 eieren
 • 140 gram kristalsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • snufje zout
 • 175 gram bloem
 • 200 gram Philadephia
 • 1 eetlepel Maizena

De brownies worden gemaakt met twee verschillende soorten beslag. Een deel van de ingrediënten gebruik je voor de standaard brownies, het andere deel is voor het Philadelphia-beslag. Ik begin met de brownies.

Brownies

IMG 9174 1440x960 - Brownies met Philadelphia | Recept

 • 110 gram boter
 • 150 gram 70% pure chocolade
 • 3 eieren
 • 125 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • 175 gram bloem

Als eerste breek je de chocola in stukjes en doe je ze samen met de boter in een pannetje. Dit zet je op laag vuur en laat je smelten. Goed doorroeren, en zodra de chocolade is gesmolten kan het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen.

Dan bak je een browniesvorm (de mijne is 20×26 cm) en vet je hem in. Ik knip altijd een stuk bakpapier op maat en laat dan een stuk papier over de rand uitsteken.

Vervolgens begin je met het maken van het beslag. Klop de eieren met de kristalsuiker, vanillesuiker en zout. Brownies moeten compact en niet te luchtig zijn, dus klop niet te lang door. Zodra het een egaal beslag is, doe je de chocoladeboter uit het pannetje erbij. Weer even mixen tot het egaal is, en tenslotte de bloem erbij doen. Als dat mengsel egaal is, is je beslag klaar.

Tweederde van het beslag gaat in de vorm, de rest laat je nog even staan. Op naar de Philadelphia!

Philadelphia-beslag

IMG 9180 1440x901 - Brownies met Philadelphia | Recept

 • 200 gram Philadelphia
 • 40 gram zachte boter
 • 15 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel Maizena

Dit is het moment om de oven voor te verwarmen. Hetelucht 160 graden Celsius, op elektrische stand 175 graden Celsius. Je kent zelf je oven het beste, temperaturen en tijden kunnen wat afwijken. Ik kijk tijdens het bakproces regelmatig of het niet te hard gaat.

Alle ingrediënten die je over had gaan we nu gebruiken. Je begint met het kloppen van de Philadelphia met de boter. Vervolgens voeg je de kristalsuiker, vanillesuiker en Maizena toe. Van de eieren gebruik je één heel ei, van de andere heb je alleen de dooier nodig. (Het is het handigst om dat even in een apart bakje te doen, het is vrijwel onmogelijk om eiwit uit je beslag te scheppen!) Dit alles klop je tot een egaal, maar heel vloeibaar beslag. Geen zorgen, het komt goed.

Dit beslag giet je over het browniesbeslag dat al in de vorm zit. En nu komt het leukste deel!

Koeienvlekken

IMG 9186 1440x960 - Brownies met Philadelphia | Recept

Je pakt twee eetlepels en het beslag dat je achter had gehouden, en je gaat stukken beslag verdelen over de vorm. Hierdoor krijg je een gezellig koeienvlekkenpatroon. Dan is het tijd om de brownies in de oven te stoppen. Hier hadden ze uiteindelijk 45 minuten in de oven nodig, maar check na een half uurtje even hoe ze ervoor staan. Als je er een prikker insteekt, hoeft hij er niet helemaal schoon uit te komen, maar het beslag mag ook niet meer vloeibaar zijn. Op de foto hieronder zie je dat het verschil tussen voor en na niet zo heel groot is. De Philadelphia is net gestold en iets donkerder van kleur geworden. De brownies hebben een iets doffere kleur gekregen.

De perfecte brownies (vind ik dan) hebben een dun krokant korstje en zijn lekker smeuïg vanbinnen.

IMG 9192 1440x960 - Brownies met Philadelphia | Recept

Bijna klaar

Je laat de brownies afkoelen in het blik. Eenmaal afgekoeld zet je de vorm op de kop op een snijplank en zakken je brownies (als het goed is) netjes uit de vorm. Soms moet je ze een beetje helpen door aan het bakpapier te trekken.

Tenslotte snij je de brownies in 24 mooie stukken, en dan moet het op de foto hieronder lijken.

IMG 9201 1440x981 - Brownies met Philadelphia | Recept

Als ik normale brownies maak, glazuur ik ze weleens, maar bij deze zou dat zonde zijn van de mooie vlekken.

Nog even in het kort:

Elektrische oven 175 graden, heteluchtoven 160 graden, 45 minuten met een eerste check na 30 minuten.

De voorbereiding kost je 20-30 minuten.

Eet smakelijk!

pinit fg en rect red 28 - Brownies met Philadelphia | Recept

Share:

2 Reacties

 1. 2 maart 2018 / 10:11

  Wat bijzonder, ik zou er nooit op gekomen zijn brownies met Philadelphia te maken! Lijkt me een eigenaardige, maar lekkere combi!

  • Annika
   Auteur
   2 maart 2018 / 10:23

   Het is een beetje een cheesecake idee. Ze zijn hier gek op Mon Chou taart, dan is de stap niet zo groot 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: