Wat te doen bij griep?

kelly sikkema 516850 unsplash 1440x1092 - Wat te doen bij griep?

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Ik leef nog! Ook al is de lente begonnen, het griepseizoen grijpt nog even lekker om zich heen. Ik kreeg de griep en ben er nog steeds niet helemaal bovenop. Vandaag wil ik je wat meer info geven over de griep en wat tips die je kunnen helpen om erdoorheen te komen.

Griep of verkoudheid?

Het is soms moeilijk om vast te stellen of je echt griep hebt, of dat het een simpele verkoudheid is. Griep kent de volgende (mogelijke) symptomen:

  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Verstopte neus (en holtes)
  • Droge hoest

Als je alleen verkouden bent, heb je over het algemeen geen koorts. Een verkoudheid is meestal na een week wel weer over, een griep duurt 1-3 weken. Door griep kun je je flink ziek voelen, de meeste mensen kunnen met een verkoudheid nog gewoon aan het werk.

Etappes

Deze griep lijkt bij mij te bestaan uit verschillende fases. Het begon met hoge koorts, koude rillingen en spierpijn. Dit duurde ruim 4 dagen. Daarna gingen de symptomen naadloos over naar hoesten, keelpijn en een verstopte neus. Ik heb niet echt hoofdpijn gehad. Ik ben nu 12 dagen onderweg en mijn neus zit nog flink verstopt en ik ben moe, heel moe.

Vanwege benauwdheidsklachten heb ik nog midden in de nacht bij de HuisArtsenPost gezeten om een longontsteking of bronchitis uit te sluiten. Gelukkig was dat niet aan de orde, maar ik kreeg wel codeïne om het hoesten te onderdrukken, zodat ik even kon slapen.

Griep kan bij iedereen anders verlopen, dit is mijn verhaal. Mijn jongste zoon heeft eerst drie dagen gekwakkeld en is toen twee dagen flink ziek geweest, om toen weer snel op te knappen. Mijn vader voelde zich beter, maar kreeg toch nog bronchitis. Let goed op jezelf en bel de dokter voor advies als je er niet uitkomt. Bellen betekent niet gelijk een afspraak, soms is een telefoontje met de assistente genoeg om je gerust te stellen.

Tips

Het enige dat echt helpt is uitzieken. Er zijn geen shortcuts. Als je de griep krijgt, moet je er gewoon doorheen. Er zijn wel medicijnen op de markt (Tamiflu bijvoorbeeld), maar die worden alleen gebruikt bij risicogevallen. Antibiotica helpen niet, griep is een virus, geen bacterie.

De beste tip die ik kan geven, drink veel. Vooral in de periode dat je koorts hebt verlies je veel vocht. Veel drinken zorgt ervoor dat je niet uitdroogt, maar ook dat je het virus uitplast.

Neem pijnstillers. Als je je echt beroerd voelt, kunnen pijnstillers uitkomst bieden. De eerste week nam ik paracetamol en ibuprofen in de maximale dosis. Omdat ik buikpijn krijg van ibuprofen, nam ik ook Omeprazol, dat is een maagbeschermer. Als je al maagklachten hebt, begin dan niet met Ibuprofen. En lees natuurlijk altijd eerst de bijsluiter of vraag je dokter om advies. Ik kan hier alleen maar vertellen wat voor mij helpt, ik ben geen dokter.

Eet waar je zin in hebt. De eerste dag had ik geen honger en heb ik niets gegeten. Daar ga je je niet beter van voelen. De tweede dag had ik ontzettend veel zin in beschuit met muisjes, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik me minder slap voelde.

Neem je rust. Als je te snel te veel doet, dan krijg je daar absoluut spijt van. Bewaak je grenzen en probeer veel te slapen. Ik heb behoorlijk wat uit handen kunnen geven, maar ik moest meestal nog wel mijn kind uit school halen. En dat was echt even genoeg inspanning.

Wat voor mij hielp, was de kamer donker houden. Als ik me rot voel, heb ik sneller last van prikkels, dus een donkere kamer houdt mij rustig en kalm.

Als je holtes dicht zitten, zou je tijdelijk xylometazoline kunnen nemen. Vooral als je niet kunt slapen kan dit helpen. Lees goed de gebruiksaanwijzing en gebruik het niet te lang.

Beterschap!

Gelukkig is het griepseizoen nu zo goed als voorbij, griep overleeft niet zo goed in de warmere maanden. Als je ziek bent, hoop ik dat je je snel weer beter voelt.

Ik begin er weer aardig bovenop te krabbelen, je kunt dus snel weer nieuwe artikelen vinden op de site! Nog even rustig aan doen, en dan ga ik weer lekker schrijven. Tot snel!

Voor meer tips en adviezen over griep kun je terecht op Thuisarts.

pinit fg en rect red 28 - Wat te doen bij griep?

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

0   30
2   25
2   28
0   21
Translate »
%d bloggers liken dit: