De IKEA relatietest

Ikea logo - De IKEA relatietest

Als je bij ons in huis ‘IKEA’ roept, dan storten de muren misschien wel in. In vrijwel iedere kamer staat wel iets van de grote Zweedse winkelketen. Mijn man en ik zijn bijna dertien jaar samen, en we maken nog steeds regelmatig een tripje naar het dichtstbijzijnde filiaal. En dat is de inspiratie voor dit artikel.

Op de proef gesteld

Een goed moment om elkaar eens echt goed te leren kennen, is samen een tent opzetten. Ik ben geen kampeerder, dus die hel hebben we nog nooit meegemaakt. In plaats daarvan nemen we regelmatig een IKEA-pakket mee naar huis. Ik kan je vertellen dat dat ook heel erg leerzaam is.

Ruimtelijk inzicht

Het begint al in de winkel. Wanneer je er eindelijk uit bent gekomen wat je aanschaf zal worden, loop je al tegen het eerste probleem aan. Past dit pakket wel in de auto? Ik moet er misschien even bij vermelden dat we in het begin van onze relatie in een Daihatsu Cuore reden. Deze auto heeft ons op veel plaatsen gebracht en liet ons nooit in de steek, maar veel ruimte, nee, dat had hij niet.

Zo is het weleens gebeurd dat ik mijn moeder moest bellen, omdat het pakket toch net iets te groot was voor ons koekblik. Zij hadden een grotere auto en bovendien een trekhaak, zodat we desnoods een aanhanger konden huren. We hebben in die tijd heel wat afgekibbeld. Ik zei toch dat het niet ging passen?!

Weer een pakket in huis

Eenmaal zwanger van kind nummer twee, kozen we voor een iets ruimer model auto, een Fiat Panda. Als je een Cuore gewend bent, dan heeft een Panda echt een zee van ruimte. In de praktijk scheelt het natuurlijk niet zo verschrikkelijk veel. Gelukkig had deze auto wel een trekhaak, en die hebben we best al eens moeten gebruiken.

Goed, als het gelukt is om je pakket in huis te krijgen, komt het volgende probleem, de opbouwfase. Over het algemeen zijn de instructies van IKEA heel duidelijk en makkelijk op de volgen. Er staat zelfs bij met hoeveel personen je iets in elkaar moet zetten. Twee is meestal voldoende, één te weinig.

Assembleren

Dit is de fase waarin je je partner opeens in een ander daglicht ziet. Als je relatie nog pril is, en je alles nog door een roze bril ziet, is dit het moment waarop de ware aard van je liefje bovenkomt. Hoe aantrekkelijk is het als je loopt te bekvechten over welk schroefje waar moet. En natuurlijk heb jij gelijk. Vooral in het eerste jaar hebben we flink wat bonje gehad dankzij IKEA. Maar als je die eerste fase hebt overleeft, gaat het alleen maar beter.

Na dertien jaar zijn we zo ervaren, dat we nu zelfs moeiteloos pakketten in elkaar zetten die niet eens van IKEA afkomstig zijn. Ja, dat lees je goed, wij hebben laatst een tuinbank in elkaar gezet, zonder woordenwisseling, mét een lach en zónder tranen. En hij kwam van de Gamma! En ja, de instructies van andere niet-IKEA fabrikanten zijn vaak echt een stuk minder duidelijk.

Kleine inschattingsfout

Voor de eerlijkheid, en volledigheid, moet ik wel opbiechten dat het pakket niet in de auto paste, en dat de gehuurde aanhanger de parkeerplaats niet mocht verlaten, omdat ze de verlichting niet aan de praat kregen. Dat zorgde ervoor dat we iedereen af moesten bellen voor hulp, en toen bleek ook nog dat onze enige hulplijn met trekhaak niet thuis was. Gamma was gelukkig zo vriendelijk om onze aankoop in het magazijn te stallen, tot mijn ouders de volgende dag met ons mee konden rijden. Maar hey, we zijn nu zo lang samen, dat dit geen obstakel meer voor ons vormt.

Heb jij de IKEA relatietest al eens toegepast?

Beeld: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ikea-logo.png

pinit fg en rect red 28 - De IKEA relatietest

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   5
0   14
0   30
2   25
Translate »
%d bloggers liken dit: