Wanneer je menstruatie je leven negatief beïnvloed…

Ik heb er best even over na moeten denken of ik dit wilde schrijven of überhaupt wilde plaatsen, omdat het een lastig onderwerp is. Maar het kan op sommige momenten echt mijn leven beheersen en ik vind het belangrijk genoeg om het bespreekbaar te maken, dus ik doe het toch maar. Want wat als je menstruatie je leven overneemt?

Dit is de reden dat er de afgelopen twee weken weinig online kwam. Het is ontzettend persoonlijk, maar ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die dit herkennen. Ik hoop met dit artikel meer begrip te kweken voor vrouwen die constant tegen een muur van onbegrip aan lopen. En misschien heb ik tips voor je om je leven wat makkelijker te maken als je hetzelfde probleem hebt.

sanitary napkins 2688294 1280 - Wanneer je menstruatie je leven negatief beïnvloed...

PCOS

Al eerder plaatste ik mijn verhaal over zwanger worden in combinatie met PCOS, leuk is anders, maar dat ligt nu achter me. Voor wie het niet kent, PCOS is een hormoonstoornis waardoor je onder andere een onregelmatige (of geen) eisprong hebt, een verdikt baarmoederslijmvlies en nog een aantal minder fijne symptomen. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de boosdoener van mijn menstruatiedrama’s.

10 en ongesteld

Op mijn tiende kreeg ik mijn eerste menstruatie, behoorlijk vroeg, en ondanks goede voorlichting van mijn ouders, schrok ik me echt een ongeluk. De eerste twee keer verliepen normaal, maar daarna ging het mis. De bloedingen werden heftiger en duurden steeds langer. Vanaf dat moment was ik iedere maand 2 tot 3 dagen compleet uit de running.

Normale menstruatie

Tijdens een normale menstruatie verlies je 20-80 milliliter bloed in 4-5 dagen. Je kan wat last hebben van krampen, maar met een paracetamol kun je er waarschijnlijk wel weer tegenaan. Bij mij (en vele andere vrouwen) is dat anders. Ik ben 10-12 dagen ongesteld, waarvan 5 dagen heel heftig. Op die heftige dagen verlies ik meer dan 120 ml bloed, inclusief stolsels (sorry!). De krampen die daarbij komen kijken zijn te vergelijken met buikweeën tijdens je bevalling (weet ik uit ervaring).

Dagelijks functioneren

Door de pijn en de bloeding zit ik die dagen gewoon thuis. Het risico op doorlekken is te groot en ik loop dan ook krom van de pijn. Sinds een jaar of vijf gebruik ik de MeLuna Menstruatiecup en dat heeft me iets meer vrijheid gegeven, want mijn kind moet natuurlijk gewoon uit school gehaald worden. Ter illustratie, tijdens de zwaarste dagen draag ik de menstruatiecup, een oma-onderbroek met het meest absorberende nachtmaandverband en een Tena luier. Ja, dat lees je goed, een luier. En dan nog lek ik regelmatig door, helaas. Iedere 1,5-2 uur moet ik naar het toilet.

Als het ergste bloeden dan eindelijk voorbij is, komt de fase van duizelig zijn en vermoeidheid, plus vaak hoofdpijn, omdat ik echt richting bloedarmoede ga. En ik heb mazzel, want voor mij is het geen maandelijks probleem. Een onregelmatige cyclus betekent in mijn geval 4 tot 8 keer dit drama. Ik weet dat er vrouwen zijn die dit elke maand hebben, en dat lijkt me echt verschrikkelijk.

Niet serieus

Mijn huisarts heeft me altijd serieus genomen, gelukkig. Op mijn zestiende ging ik aan de pil, en was het probleem gelijk een heel stuk minder. Toen wij graag kinderen wilden, werden we ook heel snel doorgestuurd naar de fertiliteitsafdeling, vanwege mijn rare cyclus en heftige bloedingen. De gynaecoloog vond het in eerste instantie wel meevallen, tot ik een inwendige echo kreeg tijdens mijn menstruatie. Ik zal de blik op zijn gezicht nooit meer vergeten.

In het dagelijks leven loop ik tegen veel meer onbegrip aan. Mensen snappen het niet, of willen het niet snappen. Je moet je vooral niet aanstellen. Vooral de (vrouwelijke) gymdocent op de middelbare school kon het niet loslaten. Zo erg was het vast niet. Zelfs de briefjes van mijn moeder en de dokter konden haar niet overtuigen.

De keren dat ik toch doorlekte en halverwege de dag naar huis moest zijn niet te tellen. Iedere keer dat je de deur uitgaat moet je een tas meenemen met je voorraad maandverband, en schone kleren. Tegenwoordig heb je internet, en kun je checken of er fatsoenlijke faciliteiten zijn.

De oplossing

Ik heb al heel wat dingen geprobeerd, en er zijn echt producten op de markt die je leven makkelijker maken.

  • De pil
  • De Mirena spiraal
  • De prikpil
  • Menstruatiecup
  • Luiers

Wat verreweg het beste werkt, is hormonale anticonceptie. Ik heb dan weer de pech dat ik andere bijwerkingen krijg. Depressie is een zwaar woord, te zwaar voor wat ik ervaar, maar na verloop van tijd ga ik me steeds rotter voelen. Er komt een zwarte sluier over alles te liggen. Dus geen hormonen meer voor mij.

Een menstruatiecup kan ik iedereen aanraden. Als je een normale menstruatie hebt doe je hem ‘s ochtends in en leeg je hem ‘s avonds een keer. Je voelt hem niet zitten, en hij absorbeert niet, waardoor hij veilig is om te gebruiken. Maar ook als je heel heftig bloed, kan de cup je helpen.

Door luiers te gebruiken geef je jezelf wat meer zekerheid. Als je doorlekt, heb je nog even de tijd om naar een toilet te rennen. Zonder zou ik helemaal de deur niet meer uit kunnen.

NovaSure

Omdat mijn kinderwens is vervuld ga ik nu inzetten op de NovaSure methode. Ik ben al doorverwezen door de huisarts en wacht nu op bericht van het ziekenhuis. Daar zal door de gynaecoloog worden gekeken of ik in aanmerking kom voor deze behandeling.

De NovaSure is een methode, waarbij door middel van radiofrequentie-energie je baarmoederslijmvlies uitdroogt en dan wordt verwijderd. Dit kan onder plaatselijke verdoving, duurt een paar minuten en daarna kun je meteen weer naar huis. Belangrijk is wel, dat je geen kinderwens meer hebt, omdat een zwangerschap nog wel kan na deze ingreep, maar dat brengt dan veel risico’s met zich mee.

Met een beetje mazzel is daarna je menstruatie veel minder heftig, of verdwijnt helemaal. Ook heb je waarschijnlijk minder last van PMS en krampen. Fingers crossed!

Ik weet nog niet hoe het allemaal gaat lopen, maar ik ben wel van plan om af en toe een update te geven. Na 22 deze ellende is het tijd voor een verandering.

Beeld: https://pixabay.com/nl/maandverband-pad-2688294/

pinit fg en rect red 28 - Wanneer je menstruatie je leven negatief beïnvloed...

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: