Mijn ervaring met de Novasure methode

Een poosje geleden plaatste ik een artikel over zware menstruatie, en mijn problemen daarmee. Daar benoemde ik, dat ik naar de gynaecoloog zou gaan om te kijken of ik in aanmerking zou komen voor een Novasure behandeling. Vandaag vertel ik hoe het me is vergaan, en wat Novasure precies is.

rawpixel 577480 unsplash 1440x851 - Mijn ervaring met de Novasure methode

Photo by rawpixel on Unsplash

Novasure

Laten we beginnen bij het begin. Het praat wat moeilijk als je niet weet wat Novasure precies is. De Novasure methode is een manier van endometrium ablatie, ofwel het wegbranden van het baarmoederslijmvlies. Tijdens je cyclus maakt het slijmvlies zich klaar om een vruchtje vast te houden, als dit niet gebeurt krijg je een menstruatie en stoot je lichaam dat slijmvlies weer af. Na een ablatie is je baarmoederslijmvlies weg, en komt, als het goed is, ook niet meer terug.

Als je kiest voor de Novasure methode, wordt er een buisje in je baarmoeder gebracht die alles opmeet, vervolgens komt er een waaier uit die dan onder stroom wordt gezet. Dit duurt maximaal 120 seconden. De waaier gaat dan weer in het buisje, en het buisje wordt uit de baarmoeder gehaald. Kwestie van vijf minuten.

Weefselonderzoek

Om in aanmerking te komen voor Novasure moet je eerst naar de gynaecoloog voor onderzoek. Ze had een gesprek met me, om te kijken of dit echt iets voor mij zou zijn. Daar waren we gelukkig snel uit, altijd fijn als een arts je klachten serieus neemt. Vervolgens mag je plaatsnemen voor een inwendige echo en wordt er een stukje weefsel uit het endometrium gehaald voor onderzoek. Er mogen namelijk geen vleesbomen of kwaadaardige cellen aanwezig zijn, dan kan de behandeling niet plaatsvinden. In mijn geval mocht ik ook nog even langs het lab voor bloedafname, om te kijken of mijn ijzergehalte in orde was.

Na een week belde de arts met het verlossende woord, ik was goedgekeurd voor de behandeling en ik kwam op de wachtlijst. Dit vooronderzoek vond plaats in juni, 22 augustus (gisteren) was ik aan de beurt.

Naar de poli

Tussen het vooronderzoek en de Novasure zat zo’n zes weken, en daarvan was ik er vijf zwaar ongesteld. Ook op vakantie dus… Naast heel nerveus, was ik dus ook wel opgelucht dat ik eindelijk mocht. Ik heb veel rondgestruind op internet, en daaruit maakte ik op dat het twee minuten behoorlijk veel pijn doet, maar dat het verder wel meevalt.

Twee uur voor de behandeling moest ik 2 Naproxen, 2 paracetamol en een maagbeschermer slikken. Een half uur voor de behandeling moest ik me melden in het ziekenhuis, voor het plaatsen van een infuus. Je bloeddruk wordt gecheckt en je mag alvast je broek uitdoen. Ik kreeg een badjas en mocht lekker onder een deken liggen tot ik aan de beurt was. Dikke pluim voor de verpleegkundige aldaar die me probeerde gerust te stellen.

De behandeling

Ik was snel aan de beurt en mocht mee naar de (soort van) operatiekamer. Gelukkig mocht mijn man mee, ook tijdens de behandeling. Er was een gynaecoloog aanwezig en twee assistentes, in mijn geval drie dames, die ook alledrie weer heel lief waren.

Ik nam plaats in de stijgbeugels, mijn man zat aan de linkerkant naast me, één van de assistentes stond aan mijn rechterkant. Zij was verantwoordelijk voor het toedienen van de morfine (yay!) en mij in de gaten houden. De andere assistente stond naast de gyn om haar alles aan te geven en te ondersteunen waar nodig.

Als eerste wordt natuurlijk de bekende eendenbek tevoorschijn getoverd (mannenuitvinding, kan niet anders!) en wordt de baarmoeder opgemeten. Vervolgens kreeg ik verdovingsprikjes in de baarmoedermond toegediend, waarbij ik moest hoesten, zodat ik het bijna niet voelde. Het waren een stuk of vijf prikjes.

De gynaecoloog vertelde iedere stap voor ze hem deed, zodat ik niet verrast zou worden, ik wist dus precies wat er ging komen. Zodra ze het apparaat klaar had, kreeg ik morfine in het infuus gespoten en werd het buisje ingebracht. Vervolgens maakt het apparaat wat piepgeluiden, omdat het nog weer wat dingen nameet, en dan begint het. Het apparaat bromt terwijl het zijn werk doet, en dat duurt maximaal 2 minuten. Tenslotte haalde de gyn het apparaat en de eendenbek weg, en dat was het. Tijdens het proces zegt de assistente dat je rustig moet blijven ademen en dat je het geweldig doet.

Als laatste mocht ik nog even de pijn beoordelen op een schaal van 1 tot 5. Ik gaf het een 2,5, terwijl ik tijdens een normale menstruatie makkelijk tegen de 4 aanzit.

In deze animatie kun je zien hoe het in zijn werk gaat.

Even bijkomen

In een rolstoel werd ik weer naar de bewaking gereden, want door de morfine was ik een beetje duizelig. Daar mocht ik nog ruim een uur even bijkomen, totdat de morfine was uitgewerkt. Na een kwartiertje kwam de gynaecoloog nog even kijken hoe het ging en gaf ze instructies voor het herstel. Toen de ergste duizeligheid was verdwenen kreeg ik wat te eten en te drinken. Tenslotte verwijderde de lieve verpleegkundige mijn infuus en checkte nog een keer mijn bloeddruk en mocht ik naar huis.

Weer thuis

We hadden natuurlijk direct naar huis kunnen rijden, maar ik voelde me prima, dus we kozen ervoor om een klein uitstapje te maken naar de comic winkel, om de nieuwste Captain Marvel op te halen. Dit illustreert wel hoe ik me voelde na de ingreep. Ja, ik had (en heb) buikpijn, maar het is te doen. Terwijl ik dit typ, zit ik met mijn benen omhoog op de bank. Mijn buik voelt beurs en is wat opgezwollen, maar de pijn valt me reuze mee. Het is (voor mij) te vergelijken met een opkomende wee die niet doorzet, maar een beetje blijft zeuren, of een beginnende menstruatiekramp. Tot nu toe heb ik niets te klagen en is het me echt 100% meegevallen. Over een paar weken kan ik nog wel even een update geven hoe het verder gegaan is.

Voor- en nadelen van de Novasure

Voordelen

 • De ingreep is niet heel ingrijpend, het duurt maar een paar minuten
 • Veel vrouwen bloeden minder tijdens hun menstruatie en bij sommigen stopt het zelfs helemaal
 • Het gebeurt poliklinisch, je bent dus dezelfde dag weer thuis
 • Met een beetje mazzel wordt ook de PMS minder, omdat je lichaam veel minder energie nodig heeft voor een menstruatie
 • Je bent niet meteen je baarmoeder kwijt, en je hormoonhuishouding verandert niet
 • Als het goed is, kun je meteen de dag na de behandeling weer aan het werk

Nadelen

 • Het doet pijn (maar ik vond het dus goed te doen)
 • Er is plaatselijke of volledige verdoving nodig
 • Je mag geen kinderwens meer hebben, zwanger worden na de Novasure is levensgevaarlijk!
 • Je hebt dus nog een andere vorm van anticonceptie nodig

Vooral die kinderwens wil ik even aanhalen, als je geen baarmoederslijmvlies meer hebt, dan kan een bevrucht eitje zich nestelen in je eileider of in de baarmoeder en dat kan leiden tot een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs het scheuren van de baarmoederwand. De Novasure is echt alleen voor vrouwen die GEEN kinderwens (meer) hebben. Je bent na de behandeling nog net zo vruchtbaar als daarvoor, dus je zult echt nog een manier van anticonceptie moeten kiezen als je een partner hebt.

Tot slot

Ik had me voorbereid op het ergste en het is me dus heel erg meegevallen. Op dit moment zou ik het iedereen kunnen aanraden, maar de behandeling is nog maar vijf uur geleden. Over een maand of wat zal ik nog een keer reflecteren, ik hoop dat ik er dan nog steeds hetzelfde over denk. En ik wil nog even benoemen dat iedereen in het ziekenhuis zo ontzettend lief was, dat hielp echt!

Voor meer info, zie hier!

pinit fg en rect red 28 - Mijn ervaring met de Novasure methode

Share:

12 Reacties

 1. Suzanne
  3 oktober 2018 / 21:53

  Wat onwijs knap dat je gelijk de knoop doorgehakt heb.
  Ik ben 2,5 jaar geleden op gesprek geweest, maar durfde niet (na gesprek ook nog nadien met de huisarts waarbij naar voren kwam dat het bij 1 op de 4 fout gaat)
  Echter de bloedingen en pijn worden de laatste tijd steeds heftiger.
  Binnenkort opnieuw een gesprek.

  Hoe is het nu met je?

  • Annika
   Auteur
   5 oktober 2018 / 14:34

   Met mij gaat het helemaal prima! Ik heb verder in principe helemaal geen klachten meer gehad. De laatste maand ga ik af en toe richting een migraine-aanval, maar ik kan natuurlijk niet zeggen dat dat met de Novasure te maken heeft. Ik kan me wel voorstellen dat mijn hormonen even een nieuwe balans moeten vinden. Ik heb nog geen menstruatie gehad, denk ik, dus dat moet ik nog ven afwachten.

   Ik snap heel goed dat je het niet durfde, ik was zelf ook echt bloednerveus, maar tot nu toe ben ik er heel blij mee. De lange termijn moet ik afwachten, maar zolang de PCOS ellende wegblijft, ben ik heel blij.

 2. Ariëlla
  12 maart 2019 / 12:37

  Hoi Annika het is nu maart 2019. Hou voel jij je nu en gaat alles goed? Heb je geen pijn meer en ben je überhaupt nog bloedend geweest? (spotting, doorbraakbloeding) of is de menstruatie geheel uit gebleven. En hoe is het met de migraine afgelopen??

  • Annika
   Auteur
   14 maart 2019 / 12:10

   Hoi Ariëlla, ik voel me prima, het is een wereld van verschil als je het vergelijkt met de tijd voor de behandeling. Ik heb natuurlijk nog gewoon PCOS, dus ik heb nu eenmaal een onregelmatige cyclus, maar ik word af en toe ongesteld. Dat duurt dan een dag of vijf-zes, en ik kan het af met inlegkruisjes. Vind ik persoonlijk heel goed te doen. De pijn is dan ook beperkt tot een zeurende buikkramp, dus ik heb niet eens pijnstilling nodig. Ik kan gelukkig ook gewoon alles blijven doen. Ik heb maar heel zelden migraine, maar dat lijkt meer samen te hangen met andere factoren, niet meer per se met hormonen. Al met al lijkt de behandeling dus een groot succes te zijn geweest. Ik zou het zo weer doen!

 3. monique born
  5 oktober 2019 / 12:04

  2 okt novasure ondergaan, helaas is deze niet gelukt.

  • Annika
   Auteur
   5 oktober 2019 / 18:23

   Wat ontzettend vervelend, zeg! Gaan ze nu iets anders proberen?

   • Monique Born
    10 oktober 2019 / 13:29

    25 okt weer naar ziekenhuis voor verder gesprek,kijken voor iets anders ze hadden wel al gezegd dat ik weinig keus had, of door gaan met de pil,of baarmoeder eruit

    • Annika
     Auteur
     10 oktober 2019 / 18:32

     Dat is een behoorlijke beslissing die je dan moet nemen. Heel veel sterkte! Ik ken een paar vrouwen die hun baarmoeder hebben laten verwijderen, en zij hebben er veel baat bij gehad. Laat je vooral goed informeren!

 4. Vis76
  12 november 2019 / 10:24

  Hoi, hoe was jouw herstel? Ik heb ‘t nu 11 dagen geleden laten doen, maar voel nog steeds het “getrek” (lichte kramp) in m’n onderbuik.
  En m’n afscheiding ruikt ook nog

  • Annika
   Auteur
   15 november 2019 / 09:09

   Dat trekkerige gevoel kan wel even duren, maar het zou geen pijn meer moeten doen. Het is natuurlijk aan de binnenkant wel een flinke wond. Bij twijfel gewoon even de dokter bellen voor advies! Is het je verder een beetje meegevallen?

   • Vis76
    15 november 2019 / 09:20

    Nou niet echt. Die 2 minuten leken wel 2 uur en daarna flink wat uren last gehad van “na-weeën”. Lang leve de pijnstillers hahaha.
    Inmiddels is ‘t trekkerig gevoel weg…

    • Annika
     Auteur
     15 november 2019 / 16:15

     Dat is naar! Wel fijn dat het nu over is. Ik hoop dat je er veel aan gaat hebben. Ik ben nog steeds blij dat ik het heb gedaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   5
0   14
0   30
2   25
Translate »
%d bloggers liken dit: