De hel die burn out heet

Als je hier vaker komt, heb je het misschien wel een keer voorbij zien komen, ik heb een burn out. Normaal gesproken besteed ik daar niet zoveel aandacht aan, iets met negativiteit, maar ik wil er toch een beetje aandacht aan besteden. Het is een behoorlijk groot deel van mijn leven op dit moment, dus dan kun je het er maar beter gewoon over hebben.

cris saur 122006 unsplash 1440x960 - De hel die burn out heet

Photo by Cris Saur on Unsplash

Oplettende volgers hebben gemerkt dat ik van veel artikelen, vijf tot zeven per week in 2017, terugging naar veel minder in 2018. Soms sloeg ik zelfs een week over. Dat heeft echt alles te maken met de burn out. Het maakt mijn hoofd chaotisch en ik ben vaak moe en overprikkeld. Toen werd vastgesteld dat ik middenin een burn out zat, dacht ik er al gauw weer wat grip op te hebben. Niets was minder waar. Ondanks dat ik weet wat ik heb, heb ik er dus totaal geen controle over.

Geen werkprobleem

Een burn out is voor iedereen anders, en ook de oorzaak kan voor iedereen anders zijn. Ik merk dat de meeste nadruk gelegd wordt op de werksfeer. Er wordt dan vooral aangeraden om het wat rustiger aan te doen en je te focussen op leuke dingen in je vrije tijd. Laat dat nou net niet het probleem zijn voor mij. Mijn burn out stamt juist uit mijn thuissituatie, het is heel simpel, een gezin met huishouden en huisdieren, een kleine baan en mantelzorg voor je ouders was teveel voor mij. Maar hoe krijg je dan de rust die je nodig hebt?

Het grootste deel heeft zichzelf al opgelost, mijn ouders hebben me bijna niet meer nodig, en over een paar maanden gaat ook mijn jongste naar de basisschool. Dan blijven er nog maar een paar dingen over, waardoor ik veel meer rust ervaar. Het nare is, dat je zolang met de gevolgen blijft zitten.

Ook al zijn de stressfactoren veel minder, ik ben natuurlijk heel lang over mijn grenzen heen gegaan en dat resulteert in een vermoeid lichaam, en veel hoofdpijn. Ik raak heel makkelijk overprikkeld, en ik heb echt de zondag nodig om uitgeput op de bank te liggen. Daar baal ik enorm van, maar het is even niet anders. Ik vind het nog steeds heel moeilijk om niet teveel hooi op mijn vork te nemen, maar ik kan het wel iets beter doseren. Als mijn ouders me nodig hebben, dan kan ik nu prima iets anders laten vallen, en me daar niet schuldig over voelen. Vorig jaar moest alles doorgaan, alles moest perfect. Dat hoeft niet meer, en dat kan ook niet.

Filtertje graag!

Iedere woensdag gaat de jongste de hele naar de opvang, en ben ik ‘s ochtends helemaal alleen thuis, nou ja, met de dieren dan. Het is zo fijn om even die rust te hebben. ‘s Middags heb ik dan genoeg energie om met mijn oudste iets te ondernemen. Het breekt de week doormidden, waardoor het makkelijker te behappen is.

Het is zo moeilijk om uit te leggen hoe het voelt, maar voor mij is het een gebrek aan een filter. Ik heb moeite om dingen buiten te sluiten en alle sociale interacties vreten energie. Er zijn maar weinig activiteiten waar ik juist energie van krijg, en nu is dat helemaal een probleem. Ik raak heel snel overprikkeld en ben dan moe en heb vaak hoofdpijn. Ik had sinds de puberteit geen migraine meer gehad, maar sinds vorig jaar heb ik zo af en toe weer een aanval.

Leerproces

Ik wil niet alleen negatief zijn, want door deze situatie heb ik mezelf ook beter leren kennen. Grenzen bewaken is een valkuil waar ik echt aan moet werken, maar in de basis weet ik wel wat het belangrijkste voor me is, en zelfs op het dieptepunt ben ik dat nooit uit het oog verloren. Mijn familie staat op de eerste plek, altijd. En je moet goed voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen. Dat is niet egoïstisch, maar pure noodzaak. Een burn out is iets waar geen pasklare oplossing voor is, maar waar je zelf uit moet klimmen, en die berg is nog best hoog.

Dit geeft me de kans om mezelf aan te pakken en iets te leren, en dat is heel wat waard. Ik ben gelukkig gezegend met een begripvolle partner die me zoveel mogelijk helpt, ik sta er nooit alleen voor. Inmiddels heb ik het punt bereikt waarop ik heel veel weer zelf kan, zonder in paniek te raken. Ik ben er nog niet, maar ik ben wel onderweg.

Wat is jouw grootste valkuil?

pinit fg en rect red 28 - De hel die burn out heet

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: