Mijn leesgewoontes

Lezen is altijd mijn ding geweest. Ik heb nooit meer zoveel kunnen lezen als in mijn jeugd, iets met kinderen hebben of zo… Maar ik lees nog steeds best veel. Doordat ik in een burn out terecht kwam, was het even iets minder, maar het blijkt dat lezen voor mij helend werkt. Vandaag wil ik je graag vertellen over mijn, redelijk ongebruikelijke, leesgewoontes.

Lezen kan overal

Mijn brein moet iets te lezen hebben, waar ik ook ben. Alsof ik op de middelbare school nog niet genoeg boeken met me mee moest slepen, had ik altijd een extra leesboek bij me. In die tijd was dat vaak Charmed-fictie. Zo ook in het openbaar vervoer, op vakantie, in bed, op de bank, de normale plekken waar je mensen ziet lezen. Ik heb zelfs iets te lezen op het toilet liggen, meestal een tijdschrift. Ik ben overigens heel blij met mijn tablet, want nu hoef ik geen zware boeken meer mee te slepen. Ik kan zelfs boeken lezen op mijn mobiel!

Meer dan één boek

Ik lees nooit maar één boek, altijd minimaal twee. Op dit moment zelfs vijf, al is dat vrij uitzonderlijk. Meestal zijn het er drie, waarvan eentje een paperback of hardcover, eentje is een thriller en eentje een romantisch verhaal of fantasy. Het is heel afhankelijk van mijn gemoedstoestand wat ik wil lezen, dus je kan maar beter wat voorhanden hebben. Het fysieke boek lees ik op de bank in de woonkamer, voor alle andere plekken gebruik ik mijn tablet. Boeken verlaten bijna nooit het huis. Zo kan het dus zijn dat ik op een willekeurige dag met drie verhaallijnen bezig ben. Gelukkig heeft mijn chaotische brein daar geen moeite mee, en kan ik de verhalen goed gescheiden houden. Voor de beeldvorming:

Screenshot 20181113 100231 1440x1920 - Mijn leesgewoontes

Kaftliefde

Eén van mijn favoriete bezigheden is rondstruinen in de bibliotheek of boekwinkel. Ik kijk daarbij niet naar de populaire boeken, maar naar de omslag. Ik laat me verleiden door het plaatje op de voorkant, ja. Als een boek me aanspreekt op basis van de kaft, lees ik de achterkant en neem ik de beslissing of ik het de moeite waard vind om ook echt te gaan lezen. Ik heb er overigens een hekel aan als er duidelijk afgebeelde personages op de omslag staan. Ik ben een beelddenker en ik wil graag zelf een beeld vormen van de hoofdpersonen, zo’n omslag verstoort dat proces. Deze vind ik bijvoorbeeld prachtig:

9200000038729003 - Mijn leesgewoontes

Boeken en vasten

Geen idee of anderen dit ook hebben, maar ik eet dus niet tijdens het lezen. Tegenwoordig ben ik verstandig genoeg om een wekker te zetten, zodat ik geen maaltijden oversla, maar vroeger las ik uren en uren, om vervolgens gestoord te worden door een rammelende maag. Eten betekent boek aan de kant leggen, altijd, dus ook niet snacken tijdens het lezen. Het verstoord mijn concentratie of zo, en ik heb genoeg respect voor mijn boeken om ze niet vies te willen maken. Ik kan wel gamen en snacken, dus waar dit hem nou in zit? Geen idee!

Opgeven

Zo heel af en toe, echt niet heel vaak, kom ik boek tegen waar ik niet doorheen kom. Dat heeft meestal niets te maken met een goed of slecht boek, maar alles met mijn betrokkenheid bij het verhaal. Er zijn mensen die dan alsnog het boek gewoon uitlezen, maar dat doe ik niet. Zodra ik merk dat ik vastloop, stop ik, jammer, maar helaas, het leven is te kort om tijd te besteden aan iets dat helemaal niet bij je past. Dit was overigens een ramp op de middelbare school. Ik ben duidelijk niet gemaakt voor Nederlandse literatuur, want ik ben in oneindig veel boeken begonnen, om er halverwege weer mee op te houden. De grootste ramp was een toegewezen boek waar ik een presentatie over moest geven. Dat is één van de weinige boeken waar ik me echt doorheen geworsteld heb.

De leeshemel

Natuurlijk kan ik overal lezen, maar mijn favoriete manier is onder een dekentje op de bank, of in bed. Het liefst in een stille kamer, of met een zacht achtergrondmuziekje. Het risico van lezen in het openbaar voor mij, is dat ik me zo verlies in het verhaal, dat ik niet meer meekrijg wat er om me heen gebeurt. Heel onhandig dus. Nee, geef mij maar de bank, lekker warm en gezellig.

Wat zijn jouw leesgewoontes?

pinit fg en rect red 28 - Mijn leesgewoontes

Share:

2 Reacties

 1. 14 november 2018 / 14:11

  Ik hou ook niet van foto’s van personages op de cover! Ik eet ook niet wanneer ik een paperback lees maar wel met mijn ereader ;-). De bank en mn bed zijn trouwens ook mijn favoriete plaatsen om te lezen. Fijn om je antwoorden te lezen en te zien dat er hier en daar zeker gelijkenissen zitten!

  • Annika
   Auteur
   15 november 2018 / 15:00

   Haha, leuk dat ik niet de enige ben!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: