Lieve Diego

Ik heb al een tijdje niets van me laten horen, en daar had ik een goede reden voor. Geheel onverwacht hebben we, vlak voor Kerst, een hele moeilijke beslissing moeten nemen. Vandaag wil ik het hebben over Diego, onze geweldige, lieve en mooie rode kater.

Twaalf jaar geleden haalden we hem op, heel impulsief, ik vond hem op Marktplaats. Niet ingelezen, compleet geen idee wat we aan het doen waren. Hij was een week of zes oud, veel te jong natuurlijk, maar hij was zo schattig.

Het nest bestond uit een stuk of vier kittens, Diego was de enige rode kater, de rest was wit met blauwe ogen, doof, net als de moeder. We hadden niet eens een reismandje, dus hij ging mee in een kartonnen doos. Het enige dat we zeker wisten, was de naam. Diego, naar de sabeltandtijger uit Ice Age.

Wat hebben we veel geleerd van Diego. Natuurlijk dat zes weken veel te jong is voor een kitten om bij zijn moeder weg te gaan. Dat hebben we opgelost door er een kitten bij te nemen, Izzie. Ze waren gek op elkaar. Later kwamen daar nog meer katten bij, het is altijd een flinke dierentuin geweest.

Diego was altijd een aparte kat. Hij sliep graag op zijn rug, liefst in je armen, met zijn poten om je heen geslagen. Hij liep graag over de bovenrand van de douche en at graag chips. In december was het feest, want dan klom hij in de kerstboom. Wij hadden al plastic ballen voor er sprake was van kinderen!

Er is geen dag geweest zonder een knuffel van Diego, twaalf, bijna dertien jaar lang. Tot een week of twee geleden. We merkten al wel dat hij wat “ouder” begon te worden. Hij viel tijdens het slapen steeds vaker van de bank af, maar hij was ook altijd al een beetje klungelig.

Opeens zat zijn oogje dicht, en toen hij hem opendeed, schrok ik me rot. Ik zal je de details besparen, maar ik belde meteen de dierenarts. Onze eigen dierenarts was al niet meer aanwezig, dus we moesten naar een andere. Het oogje was niet meer te redden, waardoor we voor een onmogelijke beslissing kwamen te staan. Diego was niet meer de gezonde, jonge kater die hij ooit was. Het was nog maar de vraag of hij een operatie zou overleven en hoe hij er dan uit zou komen. Hij kreeg een pijnstiller, zodat hij in ieder geval even geen pijn meer zou hebben.

Thuis hebben we eerst even flink gehuild met zijn allen, en daarna hebben we de opties doorgesproken. We kwamen helaas tot de conclusie dat we hem misschien beter een lange lijdensweg konden besparen. Ik maakte een afspraak voor de volgende dag, met onze eigen dierenarts.

De nacht die volgde hebben we veel gehuild en geknuffeld, hij heeft non-stop bij ons gelegen.

Vrijdag 21 december zaten we in de wachtkamer bij de dierenarts. Diego verstopt in Richards jas. Toen we aan de beurt waren, heeft de dierenarts hem nog even helemaal nagekeken. Zij kwam, helaas tot dezelfde conclusie, met als toevoeging dat zijn nieren vergroot aanvoelden en dat ze dacht dat er misschien een tumor achter zijn oogje zat. Ook zij was geen voorstander van een operatie in dit geval. Aan de ene kant heel fijn dat we blijkbaar de goede keus hadden gemaakt, maar aan de andere kant hadden we gehoopt dat ze hem nog had kunnen helpen, dat de andere dierenarts het helemaal fout had.

Diego kreeg één injectie, een tweede was niet eens nodig. Binnen tien minuten was het gebeurd, zo ziek was hij blijkbaar al. Het is zo ontzettend snel gegaan, en zo onwerkelijk. Iedere keer dat ik op de bank zit, verwacht ik nog dat hij bij me kruipt voor een knuffel.

Dag lieve Diego, we missen je!

Diego 04/2006-21/12/2018

pinit fg en rect red 28 - Lieve Diego

Share:

4 Reacties

 1. 30 december 2018 / 02:09

  I’m so sorry for you. Having to say goodbye to our beloved pets is one life’s most difficult and heartbreaking experiences. I’ve had to go through it several times. My own cat is now 13 and still healthy, but we know his remaining time with us is limited, and it makes me sad.

  • Annika
   Auteur
   7 januari 2019 / 09:11

   Thank you! I hope you can enjoy your cat’s company for many years to come!

 2. 30 december 2018 / 06:37

  My heart goes out to you. We just lost our own 12-year-old ginger kitty a few weeks ago, having to make the same difficult decision to let him go before things got worse.

  • Annika
   Auteur
   7 januari 2019 / 09:10

   So sorry for you too! It’s a very hard decision to make.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: