Novasure

laurentiu iordache 568420 unsplash - Novasure
Photo by Laurentiu Iordache on Unsplash

Iedere dag worden mijn artikelen over de Novasure methode gevonden. Ik vond dat het tijd was om een artikel te schrijven waarin ik doorlink naar de vorige artikelen en je gelijk vertel hoe het nu gaat.

Op een rijtje:

Zware menstruaties en PCOS

Het begon allemaal met mijn artikel over heftige menstruaties. In de periode dat ik dat schreef, was ik het helemaal zat en liet ik me doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Ik heb een voorgeschiedenis van PCOS, waardoor het lastig was om kinderen te krijgen. Gelukkig is dat allemaal goedgekomen, en is onze kinderwens met twee prachtige jongens geheel vervuld. De gynaecoloog vond het dan ook geen probleem om mij op de lijst te zetten voor de Novasure.

De Novasure

Wat de Novasure precies inhoudt en wat je allemaal moet weten kun je lezen in dit artikel dat ik erover schreef. Daarin beschrijf ik de behandeling zelf, maar ook de voor- en nadelen. Het belangrijkste punt dat ik hier nog even wil aanhalen, is dat je echt NIET meer zwanger mag worden na de behandeling. Je bent dan nog steeds vruchtbaar, dus je hebt een ander soort anticonceptie nodig. Sommige vrouwen kiezen ervoor om zich tijdens deze behandeling meteen te laten steriliseren, maar je kan ook voor een andere vorm kiezen. Maar zwanger worden na de Novasure is echt een NO GO, dat kan levensgevaarlijk zijn.

Om het heel kort te houden wordt bij de Novasure je baarmoederslijmvlies weggehaald. Dit gebeurt in een behandeling van een paar minuten.

Het laatste artikel schreef ik twee maanden na de ingreep. Ik beschrijf de eerste periode na de ingreep en kwam tot de conclusie dat het ontzettend goed ging. Het overgrote deel van mijn klachten waren verdwenen.

En nu?

Inmiddels zijn we weer een poosje verder, en ik kan niet anders zeggen, dan dat het nog steeds heel erg goed gaat. Ik heb wel een cyclus, soort van, ik krijg nog wel af en toe een menstruatie, maar ik hoef niet eens maandverband te gebruiken. De zwaarste dagen kan ik af met een inlegkruisje.

Ik heb nog wel last van PMS, nou ja, mijn omgeving vooral, maar niet meer zo erg als voor de behandeling. Mijn huid is rustiger, ik ben rustiger. Vlak na de ingreep had ik weleens last van migraine-achtige hoofdpijn, en dat heb ik heel af en toe nog, maar het is niet één keer echte migraine geworden. Ik gebruik geen hormonale anticonceptie en ik voel me goed, ik heb in jaren niet zoveel energie gehad als nu.

Voor mij blijkt dit een geweldige keuze te zijn geweest, en ik kan het echt iedereen aanraden. Ik heb geen complicaties gehad en de ingreep heeft precies dat gedaan wat ik wilde. In het begin vond ik het een beetje jammer dat ik nog wel ongesteld werd, maar je kan niet alles hebben, en het is maar zo weinig dat ik er heel goed mee kan leven. Voor het eerst in meer dan twintig jaar is het geen belemmering meer. Ik kan alles doen wat ik wil, ik hoef niet meer thuis te blijven of een rugzak met spullen mee te slepen als ik de deur uitga.

Dit artikel is voor iedere vrouw die met een reden op deze pagina terecht is gekomen. Ook als de Novasure geen optie voor jou is, ga toch naar de dokter, het is niet normaal om meerdere dagen per maand op bed te moeten liggen, creperen van de pijn hoeft echt niet. Voor de meeste vrouwen is er een passende oplossing, laat je niet zomaar wegsturen. Vreselijke pijn en bloedarmoede zijn niet normaal. Je ziek moeten melden is niet normaal en dat mag vaker serieus genomen worden door artsen.

Voor meer informatie kun je hier terecht.

Bedankt voor het lezen en blijf vooral vragen stellen!

pinit fg en rect red 28 - Novasure

Share:

2 Reacties

 1. Wendy
  13 augustus 2019 / 21:48

  Fijn om je ervaringen te lezen!
  Ik ben 30 augustus aan de beurt en stiekem vind ik het wel een beetje spannend.

  Ik slik nu ivm de vakantie tijdelijk de pil maar daardoor verander ik in een soort heks met een kort lontje. Voor tijdelijk prima maar uiteraard niet voor de lange termijn. Op hormonen doe ik het dus niet zo goed.

  • Annika
   Auteur
   15 augustus 2019 / 22:56

   Ik snap dat je het spannend vindt, ik keek er zelf ook behoorlijk tegenop. Het is nu een jaar geleden en ik heb er nog geen moment spijt van gehad, ik hoop dat dat ook voor jou opgaat straks.

   Ik ben nog steeds wel hormonaal, maar nu meer op een normaal en acceptabel niveau, het schommelt lang zo erg niet meer. Heel veel succes de 30ste!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: