Mijn leesjaar 2019

thought catalog o0Qqw21 0NI unsplash scaled - Mijn leesjaar 2019
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om 2019 achter ons te laten. Maar dat doe ik natuurlijk niet zonder even terug te blikken op alle hoogte- en dieptepunten in mijn leesjaar.

Uiteindelijk las ik in 2019 64 boeken, met in totaal 21.585 pagina’s. Aan het begin van het jaar nam ik me voor om 100 boeken te lezen. Ergens in augustus kwam ik er achter dat dat me niet zou gaan lukken. Ik heb toen mijn doel bijgesteld naar 50 boeken.

Op Goodreads kan je ook mijn jaaroverzicht terugvinden.

De dunste

Het dunste boek dat ik las was Rinkeldekink van Martine Bijl, 128 pagina’s, een mooi boek, dat me diep raakte vanwege de overeenkomsten tussen Martine en mijn moeder, die een paar jaar geleden plotseling een beroerte kreeg. Als je iemand kent die een hersenbloeding of een beroerte heeft gehad, is dit een aanrader om eens een kijkje te nemen in het hoofd van de patiënt. Doorgaan na zoiets heftigs is niet makkelijk, en de wereld kan hard zijn, zeker omdat je een hersenbeschadiging aan de buitenkant niet kan zien.

De dikste

Het dikste boek was Maan van Lucinda Riley, uit haar serie over de zeven zussen. Het boek telt 606 pagina’s en vertelt het verhaal van Tiggy in Schotland en haar voorouder in Spanje. Het mooie aan deze boeken vind ik, dat Riley het heden en verleden op een mooie manier met elkaar verbindt. De verhalen staan los van elkaar, maar zijn toch op een bepaalde manier aan elkaar verbonden. Alsof het heden niet plaats had kunnen vinden zonder dat verleden. Ook al zijn het behoorlijk dikke boeken, ze vervelen geen moment, als ik eenmaal ben begonnen, kan ik ze vaak niet meer wegleggen. Het wachten is nu op het volgende deel, nog maar twee te gaan.

De beste

Voor mij was dat Throne of Glass van Sarah J. Maas. Zij kan zulke mooie werelden bouwen. Zo uitgebreid en gedetailleerd dat je er helemaal in op kan gaan. Celaena is wat mij betreft ook een geweldige heldin, sterk maar ook kwetsbaar en zeker niet perfect. Dit boek is één van de vele redenen dat lezen zo leuk is. Er is altijd ergens een nieuwe wereld te ontdekken. Gelukkig ben ik nog niet klaar met deze serie en mag ik er nog een paar lezen.

De slechtste

Ik heb in 2019 niet zo heel veel toppers gelezen. Veel boeken waren middelmatig, en echt heel slecht was er gelukkig geen één. Het minst goede boek vond ik Did I Mention I Love You van Estelle Maskame. Een heel standaard verhaal waarbij een meisje verliefd wordt op haar ‘bad boy’ stiefbroer. Zij gaat hem natuurlijk wel even fixen. Ik ben gewoon geen fan van verhalen waarbij een vrouw als oud vuil wordt behandeld en dan in zo’n relatie blijft zitten. Mannen kunnen ook gewoon leuk zijn. Zeker voor een Young Adult vind ik het niet oké om een verrotte relatie te verheerlijken. Dit is niet het enige verhaal waarin dit voorkomt dit jaar, maar deze sprong er wel uit.

De verrassing

Dat was natuurlijke de Mercy Thompson-serie. Wat een heerlijke verhalen, die zich afspelen in een bovennatuurlijke wereld met vampiers en weerwolven. Met dit soort boeken kan ik heerlijk op de bank wegdromen en ontspannen. Kom maar op met de monsters!

Mijn leesjaar telde maar weinig dieptepunten en ook maar enkele hoogtepunten. Het meeste was middelmatig, leuk, maar ook snel weer vergeten. Misschien dat 2020 daar verandering in kan brengen.

Mijn leesvoornemens voor 2020

Wat was het beste boek dat je las in 2019?

pinit fg en rect red 28 - Mijn leesjaar 2019

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: