Ik heb een diagnose…

sasha freemind nXo2ZsKHTHg unsplash scaled - Ik heb een diagnose...
Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Ik ben lang afwezig geweest hier, en dat heeft een reden. Dit kan best eens een lang verhaal worden. Het lijkt me het beste om maar bij het begin te beginnen.

Vreemd kind

Toen ik nog een klein meisje was, had ik het gevoel dat ik anders was. Ik had moeite om vriendschappen te sluiten, en anderen begrepen me niet. Hoe ik me moest gedragen, keek ik grotendeels af bij anderen, ik nam een rol aan. Ik ben nooit getest, want ondanks lichte zorgen van mijn ouders, vond school dit niet nodig, ik kwam immers meer dan goed mee met de lesstof. Er is even kort sprake geweest van hoogbegaafdheid, maar ook daarvoor ben ik niet getest, want de enige oplossing die daaraan vast zat was een klas overslaan, en daar was ik emotioneel absoluut niet aan toe.

Doordat ik anders was, was ik het mikpunt van pesterijen, van groep 1 tot op de middelbare school. Thuis was het fijn en veilig, maar op school heb ik veel trauma’s opgelopen, waar ik een heleboel van weggestopt hebt. Ik heb me laten aanpraten dat ik minder was dan de rest, dat er iets mis was met me. Ik kon nooit mezelf zijn, want dat werd niet getolereerd. Dankzij mijn ouders had ik in ieder geval een veilige haven, daar mocht ik wel zijn wie ik was.

Chaotisch en een diagnose

Tegen de tijd dat ik ging studeren, liep ik vast. Alles werd me teveel. Ik woonde inmiddels samen, en het lukte me (ons) niet om het huis op orde te houden, het leven was een grote chaos. Ik was het overzicht kwijt, en ik stopte met mijn opleiding en ging werken. We trouwden en de omstandigheden leken ideaal om aan kinderen te beginnen. Zwanger worden bleek ook een worsteling, maar dat is een ander verhaal.

Een aantal jaar later gebeurde er iets, waardoor mijn ogen werden geopend. Ik had weer een periode waarin het helemaal niet goed ging met me. Er kwam teveel op me af, en ik kreeg een burn out, met behoorlijk depressieve gevoelens. Voor het eerst in mijn leven besloot ik dat het zo niet langer meer kon, en kwam ik voor mezelf op. Huilend zat ik bij de huisarts, die me aanmeldde voor onderzoek. Helaas ging daar flink wat tijd overheen, en kwam ik daar ook flink wat tegenwerking en incompetentie tegen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een instelling waar ze gespecialiseerd zijn in autisme. Na een intensief traject kreeg ik de uitslag. Ik heb autisme en ADHD.

Ik ben een autist

Alles waar ik zoveel moeite mee had, werd nu verklaard. Mijn gebrek aan sociale vaardigheden, overprikkeling, chaos, maar ook hoe ik sommige vaardigheden ontzettend snel oppik en hoe ik helemaal kan opgaan in mijn interesses. Ik kan er niets aan doen, mijn hersenen zitten gewoon op een andere manier in elkaar.

Helaas lost een diagnose niets op. Ik zit nu te wachten op verdere behandeling, de intake heb ik pas in juli. Het traject om een diagnose te krijgen heeft meer dan een jaar geduurd, en omdat ik een meisje ben, hebben ze het in mijn jeugd compleet gemist. Ik ben 34, en ik moet nu mijn hele leven omgooien om eindelijk mezelf te kunnen zijn, ik heb alleen geen idee hoe en wat er dan moet veranderen. Ik ben het al zo lang gewend om “te doen alsof”, terwijl ik uiteindelijk toch weer iedere keer door de mand viel.

Voor mij is het belangrijk om het hierover te hebben, want er lopen veel mensen, vooral vrouwen, rond die anders zijn. Mensen die zich proberen aan te passen aan de norm, maar die keer op keer falen, omdat ze niet neurotypisch zijn. Anders is niet raar, de norm is niet zaligmakend, en wij mogen er ook zijn. Zonder veroordeeld en gepest te worden. Mijn leven had zo anders kunnen zijn.

In een volgend artikel wil ik het graag hebben over autisme, en wat dat voor mij precies inhoudt, want ook dat is voor iedereen anders en maakt het moeilijker om een diagnose te stellen. Het is misschien ook handig om aan te kaarten waarom een diagnose voor mij zo belangrijk was.

Klik hier voor meer informatie over autisme.

pinit fg en rect red 28 - Ik heb een diagnose...

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Translate:

%d bloggers liken dit: